Obligatiile salariatului ulterior formarii profesionale

08 Aprilie 2008
08 Aprilie 2008
formare profesionalacodul munciisalariat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial - 08.04.2008, cons. jur. Marcel Vasile

Este adevarat ca economia romaneasca nu mai „duduie”, dar ritmul alert in care se schimba piata fortei de munca nu incetineste. Salariatul trebuie sa fie inovator, sa fie flexibil si adaptabil, sa fie capabil sa utilizeze noi tehnologii. De cele mai multe ori, angajatorul initiaza, pe cheltuiala sa, cursuri de formare profesionala. In urma acestor cursuri, salariatul dobandeste competente noi, fara nicio cheltuiala, dar este obligat sa nu aiba initiativa incetarii raportului de munca pentru o anumita perioada de timp.

Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala finantat de catre angajator mai mare de 60 de zile, care a presupus scoaterea integrala din activitate sau scoaterea din activitate pentru o perioada mai mare de 25% din durata zilnica a timpului normal de lucru, nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca o perioada de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursului sau stagiului de formare profesionala.

Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.

Daca salariatul nu respecta obligatia de a mentine raporturile de munca pentru o perioada de cel putin 3 ani de la data absolvirii programului de formare profesionala, va fi obligat sa restituie toate cheltuielile ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.

Nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege (art. 164 din Codul muncii). Angajatorul isi va putea recupera cheltuielile ocazionate de formarea profesionala a salariatului numai dupa ce instanta judecata constata datoria salariatului, printr-o hotarare definitiva si irevocabila.



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]