Se schimba din nou Codul Muncii?

codul munciischimbare codul munciicontract de muncaperioada de proba
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Actualul Cod al Muncii nu este deloc o varianta potrivita, trebuie neaparat modificat". Poate va mai amintiti aceste declaratii facute de catre fosta opozitie, dar, mai ales, de catre o parte dintre sindicate, imediat dupa modificarea Codului Muncii in 2011. Ei bine, opozitia a ajuns la putere si deja incep demersurile pentru a se schimba Codul Muncii.
 
Activistii Blocului National Sindical (BNS) strang semnaturi pentru a promova un proiect de lege referitor la modificarea Codului Muncii.
 
Sursa: blog.ucmsgroup.ro

Cele mai importante modificari propuse de catre BNS  vizeaza institutii juridice fundamentale ale dreptului muncii, precum:
 
- obiectivele de performanta (art. 261, art. 262)
- perioada de proba (art. 31-33)
- contractul individual de munca pe perioada determinata (art. 82-87)
- munca prin agent de munca temporara (art. 88 – 102)
- durata maxima legala a timpului de munca (art. 114)
- munca suplimentara (art. 120-124)
- jurisdictia muncii (art. 266-275)

Obiectivele de performanta
 
Initiatorii propun ca obiectivele de performanta sa faca obiectul negocierii colective, putand fi stabilite pe categorii de salariati, prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentul intern.
 
Totodata, acestia considera ca neatingerea obiectivelor de performanta nu ar trebui sa constituie motiv de concediere pentru necorespundere profesionala. Dimpotriva, acestia sunt de parere ca de indeplinirea obiectivelor de performanta ar trebui conditionate aspecte ce tin de majorarea salariului si promovarea in cariera.
 
Perioada de proba
 
Perioada de proba din actualul Cod al Muncii a fost marita substantial, sub temeiul verificarii de catre angajator a aptitudinilor personale si profesionale a angajatilor. Potrivit BNS, aceasta masura este „profund injusta” deoarece aceste aptitudini pot fi verificate prin concurs sau prin examen.
 
Astfel, pentru muncitorii necalificati, BNS propune o perioada de proba care sa nu depaseasca 10 zile lucratoare, iar in cazul persoanelor cu handicap aceasta sa fie de cel mult 45 de zile calendaristice.

Contractul individual de munca pe perioada determinata
 
Modificarile propuse pentru contractul individual de munca pe perioada determinata au ca scop stabilirea unei perioade maxime in care pot fi incheiate astfel de contracte. Potrivit proiectului de lege, contractul individual de munca pe perioada determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 5 ani.
 
Munca prin agent de munca temporara
 
Proiectul legislativ propus de BNS sustine revenirea la redactarea initiala a acestui text de lege ce sustinea ca pot avea calitatea de agent de munca temporara societatile comerciale. De asemenea, proiectul nu neaga posibilitatea acordarii acestei calitati si persoanelor fizice autorizate acreditate de catre Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
 
Pentru a limita posibilitatile utilizatorilor de a apela la munca prin agent de munca temporara pentru o gama nedefinita de activitati, proiectul propune reglementarea cazurilor concrete in care se poate apela la aceasta institutie.
 
Durata maxima legala a timpului de munca
 
Referitor la durata maxima a timpului de munca, BNS propune urmatoarele modificari:
 
- Reglementarea domeniilor de activitate pentru care se pot stabili perioade de referinta mai mari de 4 luni dar care sa nu depaseasca 6 luni

- Stabilirea concreta, prin intermediul contractului colectiv de munca incheiat la nivel de sector de activitate, a duratei de referinta precum si a categoriilor de profesii, ocupatii, meserii pentru care durata perioadei de referinta poate fi de 6 luni

Munca suplimentara
 

O alta prevedere propusa este compensarea muncii suplimentare atat prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile calendaristice cat si prin acordarea unui spor ce nu poate fi mai mic de 50% din salariul de baza.
 
In cazul in care compensarea prin ore libere nu poate fi realizata in termenul indicat, munca suplimentara va fi recompensata prin acordarea unui spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza.
 
Jurisdictia muncii
 
BNS propune reglementarea unor aspecte ce tin de:
 
- Procedura de conciliere in fata judecatorului;
- Problematica amanarii pronuntarii;
- Termenele in care se pronunta, redacteaza si motiveaza hotararile judecatoresti;
- Stabilirea caracterului devolutiv al recursului;
- Stabilirea cazurilor in care cauza se trimite spre rejudecare primei instante
 
Ramane de vazut cand vor intra in atentia Executivului aceste noi modificari ale Codului Muncii, fiind insa destul de cert faptul ca vor aparea schimbari in perioada urmatoare
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul munciischimbare codul munciicontract de muncaperioada de proba

Data aparitiei: 02 Mai 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Se schimba din nou Codul Muncii? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Se schimba din nou Codul Muncii?

Mai multe articole despre schimbare codul muncii
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]