Regulamentul de ordine interioara pentru o cafenea. De ce este important?

Regulamentul de ordine interioara pentru o cafeneaRegulament Intern pentru HoReCabacsisul si regulamentul intern
Regulamentul de ordine interioara pentru o cafenea. De ce este important?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Regulamentul Intern este, probabil, singurul act din intreaga legislatie a muncii care va avantajeaza pe dvs., angajatorul. Va reamintim ca Regulamentul Intern este actul prin care se stabilesc o serie de reguli, in principal disciplinare, aplicabile la locul de munca. Este actul prin care puteti spune clar ce vreti de la angajatii dvs. si sa aveti totodata garantia ca acestia vor respecta dorintele dvs., conform art.39 alin.2) lit.c) din Codul muncii:
 
“Salariatului ii revine obligatia de a respecta prevederile cuprinse in regulamentul intern, in contractul colectiv de munca aplicabil, precum si in contractul individual de munca.”
 
In lucrarea pe stick Top 3 modele editabile de Regulament Intern pentru HoReCa gasiti modele de regulament intern adaptate profilului firmei dvs.! Gata redactate, editabile si care va apara foarte eficient interesele, detalii AICI >>>
 
Regulamentul Intern este un act  unilateral al dvs., al angajatorului. Nu trebuie sa-l negociati cu nimeni, nici cu sindicatul, nici cu salariatii. Puteti trece in el ce vreti: reguli de conduita, diverse elemente organizatorice, proceduri interne sau dispozitii detaliate privind actiuni precum concedierea, suspendarea CIM, timpul de munca, plata salariilor, concediile.
 
Dvs. decideti. E-adevarat, va consultati cu salariatii sau cu sindicatul, dar dvs. decideti ce reguli impuneti, fara insa ca aceste reguli sa afecteze drepturile salariatilor prevazute in Codul muncii sau in contractul colectiv de munca. 
 

Regulamentul Intern si sectorul HoReCa

 
Regulamentul Intern este aliatul dvs. in rezolvarea abaterilor disciplinare! Codul muncii nu precizeaza concret, punctual, ce fapte constituie abateri disciplinare si acest lucru va creeaza mari dificultati. Totusi, la art.252, Codul muncii va obliga ca, atunci cand emiteti decizia de sanctionare, aceasta sa cuprinda “precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat.”
 

Sunteti manager din sectorul HoReCa?

 
Puteti prezenta pe loc inspectorilor ITM Regulamentul Intern al firmei, adaptat specificului activitatii dvs.? Intrebarea este vitala, deoarece, in caz ca sunteti surprins nepregatit, riscati o amenda de pana la 10.000 de lei!
 
E-adevarat, legislatia in vigoare nu prevede explicit sanctiuni pentru lipsa Regulamentului Intern. Dar inspectorii ITM veniti in control cer intotdeauna sa vada acest document si, daca el nu exista, dispun intocmirea lui de urgenta. 
 
Iar neindeplinirea masurilor dispuse de ITM se sanctioneaza cu amenda intre 3.000 si 10.000 de lei, detalii AICI >>>
 

Regulamentul de ordine interioara pentru un restaurant/cafenea

 
In ceea ce priveste restaurantele, va reamintim ca regulamentul de ordine interioara pentru un restaurant trebuie sa contina:
 
  1. Reguli privind protectia, igiena si securitatea in munca in cadrul unitatii (pentru activitatea cu codul CAEN Restaurante )
  2. Reguli generale de ordine interioara pentru prevenirea si stingerea incendiilor
  3. Contractul individual de munca: incheiere, executare, suspendare si incetare
  4. Drepturile si obligatiile angajatorului si salariatilor, detalii AICI >>>
  5. Timpul de lucru, repaus, concedii si salarizare
  6. Criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor
  7. Reguli referitoare la disciplina muncii, procedura disciplinara, abaterile disciplinare, cercetarea disciplinara si sanctiunile aplicabile
 

Bacsisul si regulamentul intern
 

 
Potrivit art. 23 alin. (8) din Legea nr. 376/2022, sumele provenite din incasarea bacsisului se inregistreaza in contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii folosind un analitic distinct si se distribuie integral salariatilor, pe baza unei evidente nominale a acestora. Operatorii economici stabilesc, printr-un regulament intern, procedura si modalitatea de distribuire catre salariati a sumelor provenite din incasarea bacsisului.
 
Regulamentele interne au fost actualizate cu procedura si modalitatea de distribuire catre salariati a sumelor provenite din incasarea bacsisului, tratamentul fiscal al bacsisului precum si procedura privind avertizorul de integritate, detalii in lucrarea pe stick Top 3 modele editabile de Regulament Intern pentru HoReCa, comanda ACUM >>>
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul intern!


Legea nr. 283, intrata in vigoare in 22 octombrie 2022, a modificat radical art. 243 din Codul muncii!

Astfel, conform noilor prevederi, sunteti obligat sa aduceti la cunostinta fiecarui salariat prevederile regulamentului intern, in prima zi de lucru, si sa faceti dovada indeplinirii acestei obligatii.

Regulamentul intern poate fi transmis pe suport de hartie sau in format electronic si isi produce efectele fata de salariat de la momentul luarii la cunostinta....Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Regulamentul de ordine interioara pentru o cafeneaRegulament Intern pentru HoReCabacsisul si regulamentul intern

Data aparitiei: 08 Iunie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Regulamentul de ordine interioara pentru o cafenea. De ce este important? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Societate cooperativa. Conventie de munca. CIMIntrebare: Societatea Cooperativa Mestesugareasca X, are in totalitate 12 angajati: Un nr de 11 angajati au contract individual de munca (CIM) si 1 angajat are conventie individuala de munca (CIV specifica cooperatiei) Angajatul cu CIV are functia de administrator dar este si unul din cei 5 asociati aii Societatii Cooperative Mestesugaresti X Intrebare: Poate angajatul sa ramana asociat la SCM X dar sa treaca de la la CIV la CIM cu transmitere in Revisal? Cum trebuie procedat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Concediu fara plata dupa CCCIntrebare: Avem o salariata care are contractul de munca suspendat pentru Concediu crestere si ingrijire copil pana la varsta de 2 ani - pentru al 2-lea copil, suspendare care expira la data de 07.07.2023. Salariata ne anunta ca ar fi insarcinata cu al 3 -lea copil si ne intreba daca putem sa o trecem in concediu fara salariu pana la data cand va naste copilul al 3 lea? Mentionam ca NU a prezentat pana in prezent un document de la medicul de familie ca ar fi insarcinata. Va rugam sa ne spuneti, cum ar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz"
MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]