Saptamana de lucru de 4 zile NU a trecut de Senat. PSD a votat impotriva

saptamana de lucru de 4 zile10 ore de munca pe zisaptamana de lucru de 4 zile proiect de lege
Saptamana de lucru de 4 zile NU a trecut de Senat. PSD a votat impotriva
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

UPDATE 23.05.2022:
 
Vesti mai putin bune pentru salariatii romani care sperau ca introducerea saptamanii de lucru de 4 zile va deveni o realitate. Concret, proiectul de lege potrivit caruia angajatii ar putea lucra 4 zile pe saptamana in loc de 5, cu conditia de a munci 10 ore pe zi, in loc de 8, a fost respins de Senat in cursul zilei de 23.05.2022. 
 
Proiectul de lege nu a intrunit numarul de voturi necesare, avand in vedere ca membrii partidului PSD au votat impotriva, observa profit.ro.
 
Asa ca nu se stie daca romanii vor avea parte de 3 zile de weekend prea curand. Proiectul a fost supus votului direct si avea nevoie de 68 de voturi favorabile, dar a primit doar 59, de la senatori din PNL, USR, UDMR si AUR.
 
Astfel, 41 de senatori PSD si senatoarea neafiliata Diana Sosoaca au votat impotriva introducerii saptamanii de lucru de 4 zile, asa ca proiectul de lege ar mai fi avut nevoie de 9 voturi pentru a fi votat favorabil de Senat.
 
Acum proiectul de lege va merge la Camera Deputatilor, asa ca ramane de vazut ce se va intampla mai departe.

Stirea initiala din 13.04.2022:

In ultimele saptamani s-a tot discutat despre faptul ca, in curand, salariatii romani ar putea avea un program de lucru de 4 zile pe saptamana, in contextul in care vor munci 10 ore pe zi. 
 
Cu alte cuvinte, este vorba despre o propunere depusa la Senat si care se afla inca in dezbatere, nefiind in vigoare la ora actuala, care propune ca romanii sa aiba parte de un sfarsit de saptamana mai lung, atat timp cat sunt de acord sa lucreze 10 ore zilnic, in cele 4 zile lucratoare, care s-ar impune.
 
In expunerea de motive a proiectului mai sus mentionat se poate vedea ca:
 
"Studiile spun ca dintr-un program de opt ore, de regula nu muncim mai mult de patru. Asa ca un program prelungit nu ar fi decat pierdere de vreme. Pe de alta parte, numerosi angajati din Romania stau la serviciu de obicei 10, 11 ore pe zi, opt ore doar in cazuri exceptionale. Dar nu patru, ci exact cinci zile pe saptamana. Si nu intotdeauna o fac pentru bani.  
 
Pentru sustinerea acestei propuneri am avut in vedere si efectele pe care modificarea programului le-ar putea avea asupra economiei. Daca, per total, programul companiei va ramane de cinci zile pe saptamana, dar niciun angajat nu va munci mai mult de patru zile, rezulta ca patronul trebuie sa faca noi angajari".
 
Evident ca, daca va intra in vigoare aceasta lege NU va fi obligatorie. Asa ca doar companiile si salariatii care isi doresc vor putea lucra in acest mod....mai multe despre propunerea de lege aici >>>
 

Saptamana de lucru de 4 zile, cu 10 ore de munca pe zi

 
Desigur ca parerile sunt impartite, dar un sondaj de opinie realizat recent de catre Bestjobs, citat de Agerpres, arata ca majoritatea romanilor este incantata de perspectiva unui weekend prelungit. Chiar daca pretul platit presupune sa munceasca mai mult in zilele lucratoare.
 
"Saptamana de lucru de 4 zile, prevazuta intr-o noua propunere de lege pentru piata muncii, se contureaza drept o posibila solutie de flexibilizare a muncii si de facilitare a tranzitiei la munca de la birou, in contextul revenirii tot mai multor angajati la modul de lucru pre-pandemic. Astfel, 78% dintre angajati sunt deschisi sa lucreze doar 4 zile pe saptamana si cred ca acesta este un moment foarte bun pentru adoptarea saptamanii mai scurte de lucru", se precizeaza in comunicatul de presa mentionat mai sus.
 
Totusi, 55% dintre angajati se tem insa de marirea zilei de lucru de la 8 la 10 ore, iar motivele acestora sunt plauzibile.
 
Astfel ca 71% dintre angajati considera ca saptamana de lucru de 4 zile s-ar potrivi locului de munca pe care il au in prezent si activitatii lor. Dar, nu mai putin de 41% considera ca principalul dezavantaj consta in volumul mai mare de munca din cele 4 zile, ca urmare a extinderii orelor de program. Pe de alta parte, angajatorii sunt speriati de faptul ca salariatii vor fi mai putin interesati de volumul de munca, asa ca acesta ar putea scadea, ca urmare a implementarii acestui program de lucru.
 

Sanatatea mintala a angajatilor - o prioritate

 
"Piata muncii este intr-un punct in care, mai mult decat oricand, sanatatea mintala a angajatilor este pe primul loc, iar angajatorii sunt deschisi sa abordeze solutii de flexibilizare a muncii, urmand modelul altor tari europene. Dupa ce am experimentat cu totii modelul de lucru de la distanta si am vazut ca functioneaza, ne aflam acum la un pas de a testa si saptamana de lucru de 4 zile, care le-ar aduce angajatilor o zi libera in plus, chiar daca, in forma actuala, nu le-ar schimba volumul de munca. Avantajele par sa ii convinga chiar si pe cei mai reticenti dintre angajati, in timp ce companiile raman inca rezervate", spune Ana Visian, marketing manager BestJobs.
 
Ramane de vazut ce se va petrece in viitorul apropiat si daca romanii vor fi intr-adevar deschisi unui program de lucru de 4 zile, cu 10 ore de munca prestate zilnic.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
saptamana de lucru de 4 zile10 ore de munca pe zisaptamana de lucru de 4 zile proiect de lege

Data aparitiei: 24 Mai 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Saptamana de lucru de 4 zile NU a trecut de Senat. PSD a votat impotriva Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]