Un salariat posteaza pe pagina sa de Facebook, in timpul liber, un mesaj defaimator la adresa firmei (inclusiv cu injurii la adresa conducerii) si, in consecinta, doriti sa il sanctionati disciplinar. Intrebarea este: aveti dreptul sa faceti acest lucru? Si daca da, la ce aspecte trebuie sa fiti foarte atent?
Sau, alta situatie: emiteti decizia de concediere a unui salariat si apoi va dati seama ca aceasta a fost nelegala. O mai puteti revoca? In ce conditii? Care sunt implicatiile juridice ale comunicarii unei decizii, in general? Ce spune Inalta Curte de Casatie si Justitie vizavi de aceasta problema?
Explicatiile specialistilor AICI >>>
Sunt doar 2 exemple de situatii cu care va puteti intalni in activitatea dvs., selectate din practica instantelor judecatoresti. Iar numarul unor astfel de situatii este de ordinul sutelor si in continua crestere, mai ales ca domeniul relatiilor de munca a fost afectat in ultima perioada de schimbari legislative consistente.
Cum gestionati asemenea situatii sensibile? Care sunt abordarile si solutiile corecte?
Va invitam la Video Seminarul de Legislatia Muncii, unde doi lectori de top (prof. univ. dr. Raluca Dimitriu si cons. jur. Rodica Mantescu) dezbat o lista de subiecte de interes maxim in 2022.
Toate neclaritatile dvs. vor fi lamurite in cadrul Video Seminarului!
Seminarul este axat pe modificarile legislative importante care au fost operate in ultima perioada si care va afecteaza in mod concret activitatea. Vorbim, asadar, despre o sinteza a prevederilor implementate recent.
Seminarul abordeaza toate noutatile aparute si va identifica problemele controversate care apar in practica, oferind totodata solutiile cele mai avantajoase pentru dvs.
1. Noutati legislative
• Noi concedii:
- Concediul pentru ingrijitorul persoanei cu afectiuni oncologice
- Concediul parintilor ai caror copii sunt in carantina
• Comunicarea deciziei de pensionare
• Somajul tehnic special – cazul firmelor afectate de razboiul din Ucraina
2. Drepturile salariatilor pe durata deplasarilor. Tratament fiscal
• Prestatii pentru mobilitate
• Diurna
• Indemnizatia de detasare transnationala
3. Conditii de fond si forma ale deciziilor angajatorilor
• Continut. Greseli frecvente in emiterea deciziilor
• Decizii afectate de modalitati (termen sau conditie)
• Inregistrare si efecte
• Revocarea deciziilor
• Studii de caz: decizia de sanctionare disciplinara; decizia de concediere pentru necorespundere profesionala
4. Obligatia salaiatului de fidelitate fata de firma
• Abateri disciplinare in Regulamentul intern
• Obligatia de discretie. Comunicarile salariatilor pe retelele sociale
• Raspunderea salariatului pentru afectarea imaginii angajatorului
Seminarul este unul practic si va ofera sfaturi cu aplicabilitate imediata.
IMPORTANT!
DA! Vreau sa particip la VIDEO Seminarul de Legislatia Muncii, detalii aici >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<