Salariatii au dreptul sa beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesionala. Concediile pentru formare profesionala se pot acorda cu sau fara plata (art. 154 din Codul muncii republicat).
In cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.
Pentru perioada concediului de pentru formare profesionala cu plata salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
Valoarea indemnizatiei va fi stabilita ca medie zilnica a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
Formarea profesionala fara plata
Concediile pentru formare profesionala fara plata nu au implicatie fiscala.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Concediile fara plata pentru formare profesionala se acorda la solicitarea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa.
Cererea de concediu fara plata pentru formare profesionala trebuie sa fie inaintata angajatorului cu cel putin o luna inainte de efectuarea acestuia si trebuie sa precizeze data de incepere a stagiului de formare profesionala, domeniul si durata acestuia, precum si denumirea institutiei de formare profesionala.
Efectuarea concediului fara plata pentru formare profesionala se poate realiza si fractionat im cursul unui an calendaristic, pentru sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de imvatamant sau pentru sustinerea examenlor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior.
Potrivit art. 155 alin. (2) din Codul muncii, angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.
Cu alte cuvinte, respingerea cererii se va putea face cu o justificare atenta, cuprinzand alternativ:
- motive de natura procedurala, cum ar fi depunerea tardiva a cererii, cu nerespectarea termenului de o luna sau neprecizarea duratei ori a denumirii institutiei de formare profesionala;
- motive care tin de dejavantajul absentei salariatului de la program.
Legea nu prevede posibilitatea respingerii cererii salariatului pentru motive ca:
- imprejurarea ca formarea profesionala avuta in vedere de catre acesta nu are legatura cu postul ocupat sau cu intersele companiei pentru care lucreaza;
- faptul ca salariatul respectiv a beneficiat de formare profesionala, platita de catre angajator, potrivit prevederilor legale.
Totusi, angajatorul ar trebui sa aiba in vedere aceste aspecte si sa realizeze o evaluare completa a cererii, mai inainte de a decide cu privire la acceptarea acesteia.
In cazul salariatilor bugetari, vor fi acordate concedii fara plata si pentru:
- sustinerea examenului de bacalaureat, a examenului de admitere in institutiile de invatamant superior, curs seral sau fara frecventa, a examenului de an universitar, precum si a examenului de licenta;
- sustinerea examenului de admitere la doctorat, a examenlor de doctorat sau a tezei de doctorat, in cazul salariatilor care nu beneficiaza de burse de doctorat.
Acest articol reprezinta un extras din Cartea Verde a Legislatiei Muncii
sursa foto: www.freegreatpicture.com