Concediere disciplinara. De la ce data produce efecte decizia de concediere?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
16 Iulie 2021
16 Iulie 2021
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
concediere disciplinaraincetare contract de muncarevisal incetare cim
Concediere disciplinara. De la ce data produce efecte decizia de concediere?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
O societate are un angajat cu decizie de sanctionare pentru abateri repetate cu desfacerea contractului de munca. Salariatul lipseste nemotivat si nu i se poate comunica decizia personal, iar societatea o va trimite la domiciliul angajatului cu confirmare de primire. De la ce data trebuie incetat contractul de munca? Conform Codului muncii, data incetarii este cea in care salariatul ia la cunostinta. Dar in cazul in care nu este inmanata personal, ci prin posta?
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 252 alin. (3) din Codul muncii: Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
 
Astfel, Codul muncii stabileste ca decizia de concediere produce efecte de la data comunicarii. In cazul comunicarii prin posta angajatorul nu cunoaste data comunicarii astfel incat sa o mentioneze in decizie si sa o inregistreze in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu la data incetarii asa cum se prevede in HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor.
 
De aceea, o solutie este ca angajatorul sa mentioneze in decizie ca data a incetarii, o data ulterioara emiterii deciziei, stabilita in asa fel incat perioada de timp sa permita comunicarea deciziei salariatului.
 
Spre exemplu, daca decizia este emisa la data de 16 iulie 2021, se poate mentiona in decizie incetarea contractului individual de munca la data de 26 iulie 2021. Angajatorul va expedia decizia in data de 16 iulie 2021 existand astfel timp de 10 zile ca decizia sa fie comunicata salariatei.
 
Important este ca data incetarii sa nu fie anterioara comunicarii deciziei catre salariata.
O alta solutie este ca in decizie sa se mentioneze ca, contractul individual de munca inceteaza la data comunicarii deciziei salariatului fara sa se mentioneze o data anume.
 
Ulterior, angajatorul va inregistra in Revisal la data incetarii contractului individual de munca – data inscrisa pe confirmarea de primire. Aceasta solutie implica inregistrarea tardiva in Revisal a incetarii contractului individual de munca intrucat confirmarea de primire ajunge ulterior la angajator. Prin urmare, recomand prima solutie cu conditia ca data incetarii sa fie astfel stabilita incat sa fie ulterioara comunicarii salariatei.
 
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulmuncii.ro >>
 
 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]