Comunicarea deciziilor angajatorului se poate face doar in scris?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
15 Aprilie 2016
15 Aprilie 2016
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
decizii angajatordecizie sanctionare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In contextul in care comunicarea online devine tot mai raspandita in mediul profesional, poate fi considerata trimiterea unei decizii prin e-mail echivalenta cu o semnatura?

Desfasurarea activitatii la locul de munca, precum si diversele situatii ce pot aparea in contextul activitatii salariatilor, presupun stabilirea unor reguli din partea angajatorului.

Codul Muncii prevede transmiterea acestor reguli sau modificari catre angajati, prin intermediul deciziilor scrise, care vor fi semnate de salariati ca dovada a luarii la cunostinta.
 Dificultatile apar in momentul in care o societate are un numar mare de salariati, in orase diferite, ceea ce face ca procesul de luare la cunostinta si semnare de catre anagajati sa dureze foarte mult.

Codul Muncii stabileste, punctual sau nu, formalitatile ce trebuie indeplinite in cazul deciziilor.

Astfel, deciziile de sanctionare disciplinara sunt reglementate in mod expres in art. 252 alin.(4). Conform acestuia,  comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.

Mai departe, art.31, art.56 alin.(2) si art.76 din Codul muncii stabilesc notificarea salariatilor in scris cu privire la deciziile de concediere sau care au legatura cu desfasurarea propriu-zisa a activitatii acestora.

In ceea ce priveste elementele suplimentare prevazute de art.18, Codul Muncii nu stabileste modalitatea concreta de indeplinire a acestei obligatii.
Prin urmare, in cazul acestora, angajatorii  pot prevedea modalitati de comunicare prin contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul unitatii sau prin Regulamentul intern. Acest lucru face necesar ca fiecare salariat sa comunice, sub semnatura, adresa de e-mail valida unde declara ca poate primi deciziile emise de angajator sau o alta modalitate de comunicare acceptata de ambele parti.

Astfel, Regulamentul privind tinuta, comportamentul, ordinea si curatenia la locul de munca trebuie sa fie adus la cunostinta salariatului, prin orice mijloc de comunicare care asigura transmiterea si confirmarea primirii acesteia.

Specialistii Portalcodulmuncii.ro atrag atentia asupra faptului ca semnatura scrisa constituie cea mai buna modalitate de protejare atat a salariatilor, cat si a angajatorului.

Deciziile isi produc efectele de la data comunicarii lor catre salariat. Prin urmare, in cazul in care deciziile sunt contestate in instante, angajatorul trebuie sa faca dovada comunicarii in scris, sub semnatura salariatului. In aceasta eventualitate, este prudent se sa respecte procedura de instiintare in scris.

In concluzie, chiar si in absenta unei obligatii expres prevazute de lege, deciziile care tin de desfasurarea raportului de munca ar trebui sa fie comunicate de catre angajator in scris, sub semnatura de primire.
Fara dovada primirii unui exemplar din fiecare act juridic legat de CIM, actul aditional la CIM, etc., deciziile respective nu isi pot produce efectele.

Sursa: Portalcodulmuncii.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]