Contract incheiat cu o PFA. Obligatia de a retine contributiile sociale

12 Iulie 2012
12 Iulie 2012
PFAobligatii angajatorCodul fiscalPFAcontributii sociale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Analizam mai jos cazul unei societati acre a incheiat cu o persoana fizica un contract de administrator pana la 30.06.2012. Persoana in cauza  platea CAS, insa administrarea acestor contributii a fost preluata de ANAF de la 1.07.2012. vom vedea astfel daca societatea retine si plateste contributiile pentru acest contract de administrator sau daca persoana fizica le va plati in baza CNP-ului.

Raspuns:

Conform art. 296 indice (21) din Codul fiscal , urmatoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, dupa caz:

a) intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;
b) membrii intreprinderii familiale;
c) persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
d) persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;
e) persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla;
f) persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitati de natura celor prevazute la art. 52 alin. (1) si din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e);
g) persoanele care realizeaza venituri din activitatile agricole prevazute la art. 71 lit. a)-c);
h) persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitatile agricole prevazute la art. 71 lit. d).
La art. 296 indice 24 alin. (5) din Codul fiscal se prevede ca, contribuabilii prevazuti la art. 296 indice 21 alin. (1) lit. f) si h) datoreaza contributii sociale individuale in cursul anului, sub forma platilor anticipate, platitorii de venituri avand obligatia calcularii, retinerii si virarii sumelor respective in conformitate cu prevederile art. 52 si art. 74 alin. (4), dupa caz.
Asadar, platitorii veniturilor au obligatia calcularii, retinerii si virarii contributiilor sociale pentru contribuabilii prevazuti la . 296 indice 21 alin. (1) lit. f) si h). La lit. f) sunt prevazute veniturile in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitati de natura celor prevazute la art. 52 alin. (1) si din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e).
Veniturile prevazute la art. 52 alin. (1) sunt:
- venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
- venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil , precum si a contractelor de agent;
- venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
- venitul obtinut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit titlului IV1, care nu genereaza o persoana juridica.
Pentru a clarifica ce contracte fac obiectul prevederilor art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal , Ministerul Finatelor Publice a emis Ordinul 247/2012 prin care a stabilit procedura unitara pentru aplicarea prevederilor art. 52 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal .
Conform art. 3 alin. (2) din acest ordin, platitorii de venituri au obligatia de a calcula, retine si vira impozit prin retinere la sursa in baza art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a prezentului ordin in cazul veniturilor platite beneficiarilor, in baza urmatoarelor tipuri de contracte:
- contracte de comision, mandat comercial si de consignatie, calificate drept contracte civile dupa data de 1 octombrie 2011, precum si in cazul contractului de agent;
- contractelor/conventiilor civile, care atat inainte, cat si dupa intrarea in vigoare a Codului civil au aceeasi natura juridica.
Prin urmare, daca incheiati cu persoana fizica autorizata unul dintre contractile prevazute la art. 52 alin. (1) cu mentiunile facute de  Ordinul 247/2012 aveti  obligatia sa retineri, sa virati si sa declarati impozitul pe venit si contributiile sociale. In cazul altor contracte aceste obligatii revin persoanei fizice autorizate.
In consecinta, trebuie sa analizati raporturile juridice stabilite cu persoana fizica autorizata prin contractul incheiat iar daca aceste raporturi se incadreaza in contractele prevazute la art. 52 alin. (1) aveti obligatia sa retineri, sa virati si sa declarati impozitul pe venit si contributiile sociale.
NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]