Pensie militara anticipata si PFA. Categorii de persoane asigurate obligatoriu

Isabela Alexe
Isabela Alexe
11 Decembrie 2023
11 Decembrie 2023
Isabela Alexe
Isabela Alexe
Pensie militara anticipatapfaCategorii de persoane asigurate obligatoriu
Pensie militara anticipata si PFA. Categorii de persoane asigurate obligatoriu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Pentru care categorii de persoane titulare ale unui PFA, II sau AF, calitatea de asigurat in sistemul public de pensii (si implicit platitori de constributii sociale de pensii) este optionala? Cu referire expresa la pensionarii militari sau pensionarii din sistemul public de pensii care sunt titulari de PFA, II sai AF."
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Potrivit art. 150 alin.(1) din Codul fiscal, persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b^1).
Prestarea unei activitati prevazuta la 137 alin. (1) lit. b) si b^1) din Codul fiscal vizeaza:
 
- venituri din activitati independente, definite conform art. 67, cu exceptia celor din vanzarea energiei electrice de catre prosumatorii, persoane fizice, altele decat cele organizate conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 182/2016, la furnizorii de energie electrica cu care respectivii prosumatori au incheiate contracte de furnizare a energiei electrice, daca centralele electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile pe care le detin au puterea electrica instalata de cel mult 27 kW pe loc de consum.
- venituri din drepturi de proprietate intelectuala, definite la art. 70, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 72 alin. (3);
 
Prin urmare, apreciem ca activitatea de PFA, intreprindere individuala sau asociatie familiala se incadrareaza in ceea ce priveste persoanele pensionare, ca regula, pe o situatie de exceptie specifica si deci nu face parte din categoria acelor venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii.
 
In plus, facem mentiunea ca potrivit art. 6 din Legea nr.263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, in sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
 
I. - persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca;
- functionarii publici;
-) alte persoane care realizeaza venituri asimilate salariilor pentru care se datoreaza contributie de asigurari sociale, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal.
II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I;
III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;
IV. persoanele care realizeaza venituri din activitati independente si/sau din drepturi de proprietate intelectuala, pentru care se datoreaza contributie de asigurari sociale, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Asadar, din coroborarea acestor dispozitii legale, tinand cont de faptul ca legea pensiilor prevede asigurarea obligatorie pentru acele categorii de persoane care realizari venituri din activitati independente pentru care Codul fiscal prevede expres ca se datoreaza CAS si avand in vedere ca la art. 150 din Codul fiscal pensionarii, atat cei asigurati in sisteme proprii, cat si cei ai sistemului publica, care desfasoara astfel de activitati nu datoreaza CAS, apreciem ca acestia nu sunt obligatoriu asigurati devenind incidente dispozitiile art. 6 alin.(2)  din Legea nr.263/2010 care stabilesc ca „”Orice persoana se poate asigura in sistemul public de pensii in baza unui contract de asigurare sociala, in vederea obtinerii pensiei pentru limita de varsta si, dupa caz, in vederea completarii venitului asigurat utilizat la calculul acestei categorii de pensie”.
 
Apreciem ca dispozitiile art. 18 din OUG nr.44/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, prevad regula generala, fara a distinge intre tipuri de beneficiari, stabilind astfel ca „Persoana fizica ce desfasoara activitati economice ca PFA este asigurata in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si are dreptul de a fi asigurata in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si al asigurarilor pentru somaj, in conditiile prevazute de lege”.
Insa, intelegem ca aceste dispozitii legale se coroboreaza cu celelalte dispozitii legale sus-mentionate, respectiv legislatia in domeniul pensiilor si legislatia in domeniul fiscal, persoanele care au calitatea de pensionari fiind o exceptie expres determinata de lege.
 
Asadar, calitatea care primeaza in acest caz este cea de pensionar care desfasoara activitate independenta, nefiind vorba, in opinia noastra, de regula generala stabilita de lege cand o persoana fizica care nu are o calitate speciala, expres reglementata de lege, desfasoara astfel de activitati.   
 
Un raspuns oferit in decembrie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]