"O PFA poate deduce cheltuieli cu diurna?"
Raspunsul specialistilor:
Dreptul la indemnizatia de deplasare este un drept ce se acorda salariatilor pedurata delegarii si detasarii. Prevederile art. 44 alin. (2) din Codul muncii stabilesc ca „salariatul delegat are dreptul laplata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiileprevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil”.
In acelasi sens, prevederile art. 46 alin. (4) din Codul muncii prevad ca salariatul detasat aredreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, inconditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Asadar, indemnizatia de delegare sau detasare (diurna) pentru delegarea/detasarea in tarasi in strainatate este un drept cuvenit persoanelor fizice care au calitatea de salariat, pe perioadadelegarii/detasarii.

Agenda Managerului de HR 2024

250 Modele de fise de post EDITABILE actualizate conform GDPR

Portal Codul Muncii
Incepand cu data de 1 ianuarie 2016, dreptul la diurna neimpozabila a fost recunoscut si ad-ministratorilor si directorilor in aceleasi conditii in care este recunoscut si salariatilor.
PFA, insa, nu poate primi diurna in desfasurarea activitatii sale independente, pentru depla-sarile in tara sau in strainatate.
In cadrul deplasarilor efectuate, PFA are dreptul la deducerea cheltuielilor de deplasare efec-tuate, precum cazarea si transportul, pe baza de documente justificative.
Alte cheltuieli efectuate in scopul personal al PFA nu sunt deductibile la determinarea venitului impozabil.
S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2023! Noile prevederi au in vedere plafonul diurnei, declararea diurnei in D 112, tratamentul fiscal
Aflati care este noul regim al diurnei din lucrarea Diurna legala in Romania si in strainatate, detalii AICI >>>