Cumul PFA si salariu la acelasi angajator. Care vor fi RISCURILE?

cumul pfa si salariucumul venituri acelasi angajatorart 76 codul fiscalcumul venituri
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Este demn de mentionat inca de la inceput ca NU exista o prevedere legala care sa interzica cumulul calitatii de salariat cu calitatea de persoana fizica autorizata la acelasi angajator.

IMPORTANT:

Insa, cumulul calitatii de PFA cu aceea de salariat la acelasi angajator este posibil numai daca atributiile exercitate in cele doua calitati pot fi foarte bine delimitate pentru a nu risca reconsiderarea veniturilor in venituri salariale.

Iata un exemplu de speta, relevant in acest caz:

"Avem urmatoarea situatie: Angajat al institutiei cu 8 ore, are si PFA. Acesta doreste sa colaboreze cu institutia (in calitate de PFA) pe un proiect asemanator cu functia pe care o are ca si salariat. Va rugam frumos sa ne spuneti daca este legala aceasta posibila colaborare si care sunt avantajele/riscurile pe care si le asuma ambele parti."



In functie de obiectul contractului incheiat in calitate de PFA, dar si de atributiile salariatului prevazute in fisa postului se poate stabili daca salariatul poate cumula calitatea de salariat cu aceea de partener al angajatorului sau intr-un contract civil. Dar si daca atributiile sunt bine delimitate, riscul ramane, dar este mai mic.


Conform art. 76 alin. (1) din Codul fiscal, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica rezidenta ori nerezidenta ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca acordate persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.


ATENTIE!

Astfel, in baza acestei prevederi legale organele fiscale pot reconsidera veniturile realizate in baza contractului incheiat in calitate de PFA in venituri salariale constatand ca veniturile sunt venituri din salarii.

In situatia expusa, reconsiderarea este foarte posibila avand in vedere atributiile asemanatoare. Consecinta reconsiderarii este obligarea angajatorului la calculul contributiilor sociale aferente veniturilor din salarii pentru veniturile acordate in baza contractului incheiat cu PFA la care se adauga dobanzile si penalitatile.


Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>>

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cumul pfa si salariucumul venituri acelasi angajatorart 76 codul fiscalcumul venituri

Data aparitiei: 16 Octombrie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cumul PFA si salariu la acelasi angajator. Care vor fi RISCURILE? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]