Hotarare de Guvern: angajatorii sunt obligati sa asigure protectia impotriva riscurilor generate de campurile electromagnetice la locul de munca

Isabela Alexe
Isabela Alexe
21 Iulie 2016
21 Iulie 2016
Isabela Alexe
Isabela Alexe
obligatii angajator ssmefecte nocive campuri electromagnetice
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Guvernul a adoptat Hotararea de Guvern care prevede obligatia angajatorilor de a asigura protectia salariatilor impotriva efectelor novice determinate de expunerea la campuri electromagnetice.

Noul act normativ aduce completari si modificari HG nr. 1136/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate referitoare la expunerea lucratorilor la riscuri generate de campuri electromagnetice.

Hotararea de Guvern a fost adoptata in contextul necesitatii transpunerii in legislatia nationala a Directivei 2013/35/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerintele minime de sanatate si securitate referitoare la expunerea lucratorilor la riscuri generate de agentii fizici (campuri electromagnetice) si de abrogare a Directivei 2004/40/CE.

Conform studiilor stiintifice realizate pana in prezent, radiatiile campurilor electromagnetice au efecte nocive pentru sanatate:

- efecte directe:  stimularea nervilor, a muschilor sau a organelor senzoriale, incalzirea tesuturilor

- efecte indirecte: acestea apar atunci cand prezenta unui obiect intr-un camp electromagnetic poate deveni sursa unui pericol pentru sanatatea sau securitatea lucratorului.

Astfel, noul act normativ prevede urmatoarele obligatii SSM pentru angajatori:

- angajatorii au obligatia de a identifica riscurile generate de campurile electromagnetice la locul de munca

- angajatorii au obligatia de a avea un plan de prevenire si protectie a lucratorilor, in special in cazul celor expusi unor riscuri deosebite

Masurile pot fi de natura tehnica sau organizatorica.

- valorile-limita de expunere sunt stabilite pe baza unor consideratii biofizice si biologice

"Angajatorii trebuie sa reduca pe cat posibil sau chiar sa elimine riscurile generate de campurile electromagnetice la locul de munca, in limitele stabilite de actul normativ, printr-o evaluare periodica. In caz contrar, trebuie sa ia masuri imediate.", se precizeaza in comunicatul emis de catre Ministerul Muncii.

Atentie! In cazul expunerii excesive la campurile electromagnetice, angajatorul are obligatia de a asigura supravegherea medicala adecvata a lucratorilor.

In acest fel, este posibila diagnosticarea cat mai timpurie, pentru a preintampina probleme grave de sanatate.

Pentru a contribui la protectia angajatilor impotriva radiatiilor electromagnetice, Comisia Europeana a publicat Ghidul facultativ de bune practici pentru punerea in aplicare a Directivei 2013/35/UE privind campurile electromagnetice, precum si un Ghid specific pentru IMM-uri.

Aceste documente nu au caracter juridic obligatoriu, ci cuprind recomandari de buna practica.

Va reamintim ca prevederile Hotararii de Guvern nu se aplica pana la data intrarii in vigoare a actului normativ.

Sursa: Ministerul Muncii


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]