"Un ONG trebuie sa incheie un contract de antrepriza (de preferat) cu o persoana fizica, cu specialitatea de formator, acesta avand functia de baza la alt angajator. Pentru contravaloarea serviciilor prestate, ONG-ul se obliga sa ii achite o suma. Care sunt obligatiile fiscale, atat pentru ONG, cat si pentru persoana fizica?"
Raspunsul specialistului:
Veniturile din contracte de antrepriza sunt incadrate de Codul fiscal in categoria veniturilor din alte surse astfel cum se prevede la art. 114 lit. g) din Codul fiscal. Aceste venituri nu se declara in formularul 112.
Platitorul venitului are obligatia sa retina doar impozitul pe venit.
Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut.
Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final. Impozitul astfel retinut se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Impozitul pe venit se declara de platitor in:
- formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei de raportare;
- formularul 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit” pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.
Platitorul venitului nu calculeaza si nu declara contributii sociale.
Beneficiarul venitului datoreaza contributie la sistemul de sanatate daca estimeaza pe anul in curs venituri (cumulate) in suma de cel putin 12 salarii de baza minime brute pe tara dupa cum urmeaza:
b) venituri din activitati independente, definite conform art. 67;
c) venituri din drepturi de proprietate intelectuale, definite conform art. 70;
d) venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit prevederilor titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125;
e) venituri din cedarea folosintei bunurilor, definite conform art. 83;
f) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, definite conform art. 103;
g) venituri din investitii, definite conform art. 91;
h) venituri din alte surse, definite conform art. 114.
Daca beneficiarul estimeaza plafonul mentionat, el datoreaza CASS si depune declaratia unica.
Acest tip de contracte cu incadrarea fiscala de mai sus se incheie pentru activitati ocazionale ceea ce nu este cazul in situatia expusa. Astfel, in situatia expusa este necesar ca persoana fizica sa se autorizeze la registrul comertului, iar contractul de antrepriza sa se incheie in calitate de persoana fizica autorizata, situatie in care veniturile realizate sunt venituri din activitati independente. In acest caz, ONG- ul in calitate de platitor nu are obligatii de retinere si plata a taxelor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<