PFA trebuie sa isi suspende activitatea pentru a beneficia de concediu pentru cresterea copilului?

concediu crestere copil pfasuspendare pfa cccsuspendare activitate pfa
PFA trebuie sa isi suspende activitatea pentru a beneficia de concediu pentru cresterea copilului?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca dreptul la concediu si indemnizatia de maternitate este dat de plata contributiei asiguratorie de munca si nu de plata contributiei la sistemul de sanatate.
 
Conform art. 6 alin .(6) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
 
Pentru a beneficia de concedii si indemnizatii, persoanele prevazute la art. 1 alin. (2) sunt obligate sa incheie contractul de asigurare pentru concedii si indemnizatii cu casa de asigurari de sanatate la care sunt luate in evidenta ca persoane asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate potrivit prevederilor Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in baza declaratiei fiscale depuse in vederea platii contributiei de asigurari sociale de sanatate potrivit art. 170 alin. (1), art. 174 alin. (6) si art. 180 alin. (2) si (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Contractul se inregistreaza la casa de asigurari de sanatate si produce efecte de la data inregistrarii.
 
"In cazul unei persoane care nu este angajata la propria ei PFA, in cazul in care va ramane gravida, trebuie sa plateasca CASS, sa poata intra in concediu de pre si postnatal? Si care este procedura pentru intrarea in concediu de crestere copil?"
 
 
Raspunsul specialistilor: 
 
 
Textul se refera la alte persoane decat cele care au incheiat contracte individuale de munca (persoanele prevazute la art. 1 alin. (2)) cum este si cazul PFA).
 
Prin urmare, o PFA poate sa beneficieze de concedii medicale (se incadreaza aici si concediul de maternitate) daca se asigura in baza unui contract pe care il incheie cu casa de asigurari de sanatate.
 
Dupa incheierea contractului de asigurare in sistemul pentru concedii si indemnizatii este necesar un stagiu de cotizare de 6 luni pentru a beneficia de concediu medical. In ceea ce priveste concediul pentru cresterea copilului sunt aplicabile prevederile OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.
 
Conform art.2 alin. (1) din acest act normativ:
 
Persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
 
Astfel, PFA va beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului daca a realizat timp de 12 luni in ultimii 2 ani anterior nasterii copilului venituri din din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura. Nu este necesar sa incheie niciun contract cu vreo institutie pentru a beneficia de concediu pentru cresterea copilului.
 
Conform art. 7 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a OUG 111/2010:
 
In situatia persoanelor indreptatite care realizeaza venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura si care nu lucreaza in baza unui contract individual de munca, concediul reprezinta intreruperea/suspendarea activitatii pe perioada de pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, in situatia solicitarii drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1), art. 11, respectiv art. 31 alin. (1) din ordonanta de urgenta.
 
Astfel, PFA trebuie sa isi suspende activitatea pentru a beneficia de concediu pentru cresterea copilului.
 
Cererea se depune la primaria in a carei raza teritoriala PFA isi are domiciliul insotita de documentele solicitate de aceasta institutie.
 
Un raspuns valabil la data de 2.02.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu crestere copil pfasuspendare pfa cccsuspendare activitate pfa

Data aparitiei: 03 Februarie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

PFA trebuie sa isi suspende activitatea pentru a beneficia de concediu pentru cresterea copilului? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]