Va reamintim ca dreptul la concediu si indemnizatia de maternitate este dat de plata contributiei asiguratorie de munca si nu de plata contributiei la sistemul de sanatate.
Conform art. 6 alin .(6) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
Pentru a beneficia de concedii si indemnizatii, persoanele prevazute la art. 1 alin. (2) sunt obligate sa incheie contractul de asigurare pentru concedii si indemnizatii cu casa de asigurari de sanatate la care sunt luate in evidenta ca persoane asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate potrivit prevederilor Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in baza declaratiei fiscale depuse in vederea platii contributiei de asigurari sociale de sanatate potrivit art. 170 alin. (1), art. 174 alin. (6) si art. 180 alin. (2) si (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Contractul se inregistreaza la casa de asigurari de sanatate si produce efecte de la data inregistrarii.
"In cazul unei persoane care nu este angajata la propria ei PFA, in cazul in care va ramane gravida, trebuie sa plateasca CASS, sa poata intra in concediu de pre si postnatal? Si care este procedura pentru intrarea in concediu de crestere copil?"
Raspunsul specialistilor:
Textul se refera la alte persoane decat cele care au incheiat contracte individuale de munca (persoanele prevazute la art. 1 alin. (2)) cum este si cazul PFA).
Prin urmare, o PFA poate sa beneficieze de concedii medicale (se incadreaza aici si concediul de maternitate) daca se asigura in baza unui contract pe care il incheie cu casa de asigurari de sanatate.
Dupa incheierea contractului de asigurare in sistemul pentru concedii si indemnizatii este necesar un stagiu de cotizare de 6 luni pentru a beneficia de concediu medical. In ceea ce priveste concediul pentru cresterea copilului sunt aplicabile prevederile OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.
Conform art.2 alin. (1) din acest act normativ:
Persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
Astfel, PFA va beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului daca a realizat timp de 12 luni in ultimii 2 ani anterior nasterii copilului venituri din din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura. Nu este necesar sa incheie niciun contract cu vreo institutie pentru a beneficia de concediu pentru cresterea copilului.
Conform art. 7 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a OUG 111/2010:
In situatia persoanelor indreptatite care realizeaza venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura si care nu lucreaza in baza unui contract individual de munca, concediul reprezinta intreruperea/suspendarea activitatii pe perioada de pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, in situatia solicitarii drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1), art. 11, respectiv art. 31 alin. (1) din ordonanta de urgenta.
Astfel, PFA trebuie sa isi suspende activitatea pentru a beneficia de concediu pentru cresterea copilului.
Cererea se depune la primaria in a carei raza teritoriala PFA isi are domiciliul insotita de documentele solicitate de aceasta institutie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<