Angajatorii platesc pentru salariatii ale caror venituri sunt mai mici decat salariul de baza minim brut pe tara CAS si CASS pentru diferenta cuprinsa intre veniturile salariatului si salariul de baza minim brut pe tara...citeste continuarea aici >>>
Dar ce se intampla atunci cand taxele aferente salariilor nu sunt platite la timp?
"Am platit in cont eronat impozitul si taxele pentru salarii, insa dupa ce au fost restituiti banii de catre trezorerie am facut din nou plata in contul corect. Va rog sa-mi spuneti care sunt dobanzile si penalitatile pentru intarziere la plata cu 3 zile? Ce sanctiuni poate sa mai primeasca angajatorul?"
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Incepem prin a preciza ca, in conformitate cu prevederile art. 164 din Codul de procedura fiscala are loc recunoasterea valabilitatii platii de la momentul efectuarii sub conditia debitarii contului societatii si de creditarea unui cont bugetar.
Cererea poate fi depusa in termen de 5 ani, sub sanctiunea decaderii, de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a efectuat plata.
In conditiile aplicarii acestor dispozitii legale societatea nu va suporta nicio consecinta legala respectiv nu va datora dobanzi si penalitati de intarziere conform art. 173 si urmatoarele din Codul de procedura fiscala, nefiind aplicabile sanctiunea contraventionala reglementata de art. 336 alin. (1) lit. p) din acest act normative care sanctioneaza retinerea si nevarsarea in totalitate, de catre platitorii obligatiilor fiscale, a sumelor reprezentand impozite si contributii cu retinere la sursa.
IMPORTANT!
In cazul in care nu sunt incidente prevederile de mai sus vor fi aplicabile dispozitiile art. 173 alin. (1) din Codul de procedura fiscala potrivit carora pentru neachitarea la termenul de scadenta de catre debitor a obligatiilor fiscale principale, se datoreaza dupa acest termen dobanzi si penalitati de intarziere.
Prevederile art. 174 arata ca dobanzile se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv, nivelul acestora fiind de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere.
Potrivit art. 176 modul de calcul al penalitatilor de intarziere este acelasi cu cel al dobanzilor, nivelul penalitatii de intarziere fiind de 0,01% pentru fiecare zi de intarziere.
Un raspuns oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>