Plata ERONATA a impozitului pe salarii. Ce CONSECINTE vor fi si ce risca angajatorul?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
03 Aprilie 2019
03 Aprilie 2019
Mara Dobrin
Mara Dobrin
impozit pe salariuart 174 codul fiscalplata impozit pe salariupenalitati de intarziere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va reamintim ca art. 146 alin. (5^4) din Codul fiscal prevede ca, in cazul in care contributia de asigurari sociale calculata potrivit alin. (5) este mai mica decat contributia de asigurari sociale stabilita potrivit alin. (5^1), diferenta se plateste de catre angajator/platitorul de venit in numele angajatului/beneficiarului de venit.


Angajatorii platesc pentru salariatii ale caror venituri sunt mai mici decat salariul de baza minim brut pe tara CAS si CASS pentru diferenta cuprinsa intre veniturile salariatului si salariul de baza minim brut pe tara...citeste continuarea aici >>>



Dar ce se intampla atunci cand taxele aferente salariilor nu sunt platite la timp?


"Am platit in cont eronat impozitul si taxele pentru salarii, insa dupa ce au fost restituiti banii de catre trezorerie am facut din nou plata in contul corect. Va rog sa-mi spuneti care sunt dobanzile si penalitatile pentru intarziere la plata cu 3 zile? Ce sanctiuni poate sa mai primeasca angajatorul?"



Incepem prin a preciza ca, in conformitate cu prevederile art. 164 din Codul de procedura fiscala are loc recunoasterea valabilitatii platii de la momentul efectuarii sub conditia debitarii contului societatii si de creditarea unui cont bugetar.


Cererea poate fi depusa in termen de 5 ani, sub sanctiunea decaderii, de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a efectuat plata.

In conditiile aplicarii acestor dispozitii legale societatea nu va suporta nicio consecinta legala respectiv nu va datora dobanzi si penalitati de intarziere conform art. 173 si urmatoarele din Codul de procedura fiscala, nefiind aplicabile sanctiunea contraventionala reglementata de art. 336 alin. (1) lit. p) din acest act normative care sanctioneaza retinerea si nevarsarea in totalitate, de catre platitorii obligatiilor fiscale, a sumelor reprezentand impozite si contributii cu retinere la sursa.


IMPORTANT!

In cazul in care nu sunt incidente prevederile de mai sus vor fi aplicabile dispozitiile art. 173 alin. (1) din Codul de procedura fiscala potrivit carora pentru neachitarea la termenul de scadenta de catre debitor a obligatiilor fiscale principale, se datoreaza dupa acest termen dobanzi si penalitati de intarziere.

Prevederile art. 174 arata ca dobanzile se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv, nivelul acestora fiind de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere.

Potrivit art. 176 modul de calcul al penalitatilor de intarziere este acelasi cu cel al dobanzilor, nivelul penalitatii de intarziere fiind de 0,01% pentru fiecare zi de intarziere.


Un raspuns oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>



NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]