Poate un PFA sa angajeze persoane (sau servicii) cu conventie civila ori contract de munca partial?

26 Ianuarie 2011
26 Ianuarie 2011
pfacontract de munca partialcontract individual de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Statutul de Persoana Fizica Autorizata, datoriile, obligatiile si prevederile legale in care aceasta se incadreaza inca mai nasc dileme in Romania, chiar daca a trecut ceva vreme de cand PFA-ul a aparut in viata noastra. Una dintre principalele nedumeriri ale celor ce activeaza ca PFA este daca pot sa angajeze servicii sau persoane in cadrul unor relatii contractuale de anumite tip.

Spre exemplu: sub ce forma contractuala se pot angaja servicii de la o persoana fizica (neautorizata in niciun fel), gen traduceri. Sau in ce forma contractuala pot fi platite serviciile de curatenie, o data pe luna sau saptamana?

Articolul  16 din OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, stabileste faptul ca in scopul exercitarii activitatii pentru care a fost autorizata, o PFA poate colabora cu alte persoane fizice autorizate ca PFA, intreprinzatori persoane fizice titulari ai unor intreprinderi individuale sau reprezentanti ai unor intreprinderi familiale ori cu alte persoane fizice sau juridice, pentru efectuarea unei activitati economice, fara ca aceasta sa ii schimbe statutul juridic dobandit in conditiile acestei ordonante.

In aceste cazuri, persoana fizica autorizata poate colabora cu alte persoane fizice sau juridice pentru efectuarea activitatilor economice pentru care a fost autorizata.

Daca alegem sa folosim Conventiile civile de prestari servicii, ele  pot fi incheiate pentru efectuarea unor activitati ce au caracter intamplator sau ocazional si care exclud subordonarea prestatorului fata de platitorul venitului. Este important de respectat aceasta regula, altfel pot aparea probleme cu autoritatile legale. Asadar, in situatia in care activitatea de traducere are caracter intamplator, ocazional si exclude raportul de subordonare se poate incheia o conventie civila.

Daca avem insa o activitate de caracter de regularitate, neaccidentala si neocazionala, cum este cea de curatenie (prestata lunar sau aptamanal), aceasta presupune un alt tip de relatie contractuala. Ea poate fi prestata doar in baza unui contract individual de munca cu timp partial.

O PFA poate folosi asadar Conventiile civile de prestari servicii pentru activitati ocazionale, cu caracter intamplator. Pentru cele cu caracter de regularitate este nevoie de un contract individual de munca cu timp partial
NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]