Misterul OUG care dubleaza contributiile pentru angajati si PFA: Biris recunoaste documentul, ministrul Finantelor nu si-l asuma

contributii socialecontributii asiguraricontributii angajaticontributii pfa
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Proiectul de OUG care prevede scutirea dublarea contributiilor de asigurari pentru salariat, taxe duble pentru PFA si majorarea salariilor brute, pe care Ministerul de Finante refuza sa il recunoasca, este unul real.

Existenta proiectului de OUG care ar fi modificat aproximativ 200 de articole din Codul fiscal a fost confirmata de Gabriel Biris, secretar de stat in Ministerul Finantelor si coordonatorul Departamentului de Legislatie Fiscala din institutie.

Biris spune ca proiectul exista intr-adevar in Ministerul de Finante, insa ar fi urmat sa fie facut public la un anumit moment, pentru a putea fi si explicat. Acesta mai spune ca proiectul ar fi trebuit sa simplifice contributiile sociale.

"Este oarecum un incident regretabil ca un proiect inca in discutii a iesit pe surse si oameni care nu prea au inteles ce scrie in acel proiect au inceput sa-l critice. Acel proiect este despre simplificare, despre usurarea sarcinii fiscale totale, pentru ca cine l-a studiat putin mai in amanunt putea sa vada ca propuneam introducerea pentru prima data in legislatia noastra a unei plafonari a bazei de calcul a contributiilor sociale efectiv, pe suma tuturor veniturilor, in asa fel incat contributiile astea sa nu fie asa, fara numar, fara limita, ci sa simplificam pana la urma legislatia. Practic, cea mai mare parte din modificari, nu neaparat chiar cele mai importante, la asta se refereau, la contributiile sociale si impozitul pe venit. Am vazut ca exista critici, ca s-ar mari cotele de contributii, dar acest proiect nu este despre majorari de taxe", a declarat Biris, citat de profit.ro, publicatia care a scris prima oara despre acest subiect.

Biris subliniaza ca proiectul de OUG nu ar fi insemnat pentru salariati niciun ban in plus de platit, ba chiar salariatii ar fi platit mai putin in urma introducerii plafonului pentru contributii.

"Stim vreo firma care sa se fi imbolnavit si sa se duca la doctor? Stim vreo firma care la batranete sa ia pensie? Trebuie sa intelegem un lucru: contributiile la sanatate si la pensii nu sunt ale angajatorului, ci ale angajatului. Ca noi, datorita unei ipocrizii bine cultivate de-a lungul timpului, am impartit contributiile in parte, pentru angajat mai mici si pentru angajator mai mari, a fost doar pentru a ascunde o realitate, si anume cat de mare este costul muncii in Romania. Este foarte mare, si nu datorita impozitului pe venit, ci a contributiilor care sunt asa de mari si pentru ca foarte multi nu le platesc. In propunerea la care facem referire acum, prin ajustarea bazei, includerea sumelor datorate de angajator in baza de calcul, in salariul brut, se facea ca efectul asupra angajatului sa fie zero, acelasi net, iar efectul asupra angajatorului sa fie zero, acelasi cost total. Doar se creeaza o baza unitara de aplicare a impozitului pe venit si contributiilor sociale pentru toate tipurile de venituri", a mai explicat Biris.

Anterior, ministrul Finantelor, Anca Dragu, a declarat ca nu isi asuma acest acest proiect si ca nu il va semna.

de Ana-Maria Tudor


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contributii socialecontributii asiguraricontributii angajaticontributii pfa

Data aparitiei: 08 Septembrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Misterul OUG care dubleaza contributiile pentru angajati si PFA: Biris recunoaste documentul, ministrul Finantelor nu si-l asuma Nota: 3.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]