Speta complicata: Angajata si PFA in acelasi timp. Cum se acorda concediul de crestere a copilului?

03 Septembrie 2014
03 Septembrie 2014
pfa si angajataccc pentru pfaconcediu de maternitate pfaconcediu crestere copil pfaconcediu crestere copilccm
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



PFA si angajata in acelasi timp... Iata o situatie aparte, la care vom raporta regimul concediului de maternitate si a concediului de crestere a copilului.

De la inceput, ni se expune situatia unei angajate cu CIM la o firma, de aproximativ 5 ani. Vom stabili daca persoana in cauza poate sa beneficieze de concediu de maternitate (126 de concediu medical) din ambele parti, ca angajat si ca PFA.

Dupa cum bine stim,  persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente pot beneficia de concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate daca se asigura in acest sistem si depun declaratia de asigurare pentru concedii si indemnizatii la Casa de asigurari de sanatate la care sunt luati in evidenta ca platitori de contributie de asigurari sociale de sanatate si platesc contributia de 0,85% aplicata asupra veniturilor supuse impozitului pe venit.

Stagiul minim de cotizare pentru acordarea indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Asadar, se considera o luna de stagiu de cotizare realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical situatia in care sunt realizate cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare.

Asadar, pentru a beneficia de concediu de maternitate (pre si postnatal) o persoana fizica autorizata trebuie sa se inregistreze in sistemul asigurarilor sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii si sa cotizeze cel putin o luna intreaga sau 22 de zile la acest sistem in ultimile 12 luni anterioare lunii in care se acorda concediul medical pentru maternitate.

In aceste conditii indeplinite,  indemnizatia de maternitate va fi platita de casa de asigurari sociale de sanatate iar pentru veniturile din salarii indemnizatia de maternitate va fi platita de angajator.



La cat timp de la infiintarea PFA poate dansa sa beneficieze de Concediu de crestere copil avand in vedere ca este si angajata?

Influenteaza cu ceva faptul ca este si angajata sau este neaparat nevoie sa obtina venituri pe PFA pentru o anumita perioada pentru a se lua in calcul si veniturile din PFA?


In ceea ce priveste indemnizatia pentru cresterea copilului este ncesar ca in ultimile 12 luni anterioare nasterii copilului PFA sa realizeze venituri impozabile. Printre aceste venituri se regasesc atat veniturile din salarii cat si veniturile din activitati independente.


Nu uitati faptul ca la stabilirea bazei de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile realizate de persoana indreptatita.

Astfel, la calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului vor fi luate in considerare atat veniturile din salarii cat si veniturile din activitati independente. Daca veniturile din salarii au fost realizate timp de 12 luni anterior nasterii copilului vor fi luate in calcul si veniturile realizate in calitate de PFA chiar daca acestea din urma nu au fost realizate timp de 12 luni ci mai putin.

Raspuns furnizat de specialistii PortalCodulMuncii.ro





 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]