Indemnizatia oferita de statul roman pentru PFA-urile si liber-profesionistii care si-au intrerupt activitatea ca urmare a pandemiei de Coronavirus consta intr-un cuantum fix brut de 75% din salariul mediu brut. Reglementarile au fost aduse de OUG 53/2020 care poate fi consultat
AICI.
Indemnizatia fixa ajunge astfel la 4.071 de lei brut pe luna, in conditiile in care salariul mediu brut in Romania este de 5.429 lei. Indemnizatia poate fi solicitatata de PFA-uri si de celelalte categorii de profesionisti numai in situatia in care activitatea profesionala desfasurata a fostin intregime oprita din momentul in care se cere acest ajutor, informeaza
Mediafax.
Ajutorul oferit de stat nu se ofera in functie de contributiile platite anterior de aceste categorii si nu tine cont nici de incasarile obtinute de acestia astfel ca se acorda un sprijin financiar inclusiv acelor categorii care este foarte posibil ca, din punct de vedere financiar, sa nu intampine dificultati, dar sa isi intrerupa activitatea si sa beneficieze de acest ajutor.
Conform sursei citate, pentru a obtine indemnizatia, se depun la agentiile judetene pentru plati si inspectie sociala din judetul in care ati inregistrat sediul social urmatoarele:
- Cerere pentru acordarea indemnizatiei
- Declaratie pe proprie raspundere
- Copia actului de identitate
- Copia extrasului bancar deschis pe entitate,nu pe contul personal al titularului.
Pentru luna aprilie, documentele se depun intre 1 si 10 mai. Conform reglementarile aprobate recent, sumele se vor vira in cel mult 10 zile lucratoare dupa depunerea documentelor. ATENTIE! Aveti obligatia de a achita catre stat impozitul pe venit si contributiile sociale aferente indemnizatiei.
In 2019 au fost infiintate 134.200 de firme, potrivit datelor ZF.ro citate de aceeasi sursa, iar companiile si PFA-urile active insumeaza un total de 1,36 milioane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<