Vechime in munca. 4 studii de caz de folos angajatorilor, dar si salariatilor!

Isabela Alexe
Isabela Alexe
09 August 2023
09 August 2023
Isabela Alexe
Isabela Alexe
vechime in muncavechime in munca concediu cccvechimea in munca pfa
Vechime in munca. 4 studii de caz de folos angajatorilor, dar si salariatilor!
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Despre vechime in munca, calculul pensiei si stagiul de cotizare exista mereu intrebari, atat din partea salariatilor, cat si din partea angajatorilor. Tocmai de aceea, expertii de la Rentrop & Straton si-au propus sa raspunda acestor intrebari, prin oferirea unor raspunsuri relevante in cadrul Portal Codul Muncii.
 

Vechime in munca - valorificarea acesteia intr-un stat tert

 
"Un angajat, a prestat activitate in Republica Moldova - Chisinau (de ex.5 ani). Intrebarea ar fi, daca putem sa ii recunoastem vechimea in munca (in vederea stabilirii gradatiei de vechime), inclusiv carnetul de munca din Chisinau?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Potrivit art. 538 alin. (2) din Codul administrativ, personalului contractual ii sunt incidente si dispozitiile legislatei muncii, respectiv dispozitiile Codului muncii, care stabilesc in cuprinsul art. 16 alin. (5) din Codul muncii, republicat, faptul ca munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.
 
Procedura de pensionare din 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor!
 
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 ianuarie 2024 – Totul despre pensionare, detalii AICI >>>
 
Intrucat textul de lege nu distinge dupa cum munca este prestata pe teritoriul Romaniei sau in afara acestuia si tinand cont de faptul ca intre Romania si Republica Moldova exista incheiat un Acord in domeniul securitatii sociale, aprobat prin Legea nr.130/2011, apreciem ca si munca prestata in strainatate, inclusiv in Republica Moldova, in temeiul unui contract individual de munca confera salariatului vechime in munca.
 
De altfel apreciem ca in acest sunt si informatiile accesibile pe site-ul Camerei Deputatilor https://www.cdep.ro/relatii_publice/site2015.text_presa?pid=17968 si https://docsconsult.md/vechimea-in-munca-a-moldovenilor-angajati-in-romania-este-perfect-valabila-si-trebuie-sa-produca-efecte/ (unde poate fi auzit raspunsul Ministerului Muncii pe acest subiect) in cuprinsul caroa se precizeaza ca potrivit punctului de vedere oficial al Ministerului Muncii „perioadele de activitate desfasurate in Republica Moldova in baza unui contract de munca constituie vechime in munca, in functie de care se calculeaza sporul de vechime si alte drepturi ce decurg din aceasta”, precizand ca in domeniul muncii si securitatii sociale Romania si Republica Moldova „isi recunosc reciproc toate actele, documentele sau certificatele de orice fel, asa cum au fost eliberate de autoritatile emitente, fiind scutite de cerinta legalizarii”.
 
Prin urmare, apreciem ca persoana in cauza poate valorifica, in temeiul acordurilor inter-statale incheiate, perioada de vechime in munca prestata de o persoana in Republica Moldova, in masura in care aceasta prezinta documentele corespunzatoare, inclusiv din perspectiva aplicarii dispozitiilor art. 10 din Legea nr.153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.  
 

Perioada CCC constituie vechime in munca?

 
"Avem o salariata care a stat in concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de 3 ani. In societatea noastra, se acorda spor de vechime, in procente diferite, in functie de vechimea in munca. Perioada de concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de 3 ani se ia in calculul vechimii pentru acordare spor de vechime? In caz afirmativ, societatea este obligata sa acorde spor retroactiv?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Potrivit art. 22 alin. (2) din OUG 111/2010, perioada concediului pentru cresterea copilului constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea, cu respectarea prevederilor Legii 200/2004 privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate din Romania, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
In consecinta, perioada cat salariata s-a aflat in concediu crestere copil este perioada de vechime in munca si in specialitate.
 

Detasarea transnationala si vechimea in munca

 
"Daca transmit un angajat in detasare, vechimea lui se inregistreaza in continuare sau se stopeaza, fiind nevoit ca la intoarcerea din detasare sa depuna un dosar pentru inregistrarea vechimii in Romania."
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Informatiile din registrul general de evidenta a salariatilor nu au nicio relevanta din punct de vedere al stagiului de cotizare in sistemul de pensii.
Dovada stagiului de cotizare nu se face cu Revisal.
 
Conform art. 10 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
 
La determinarea punctajelor lunare, pentru perioada cuprinsa intre 1 aprilie 2001 si data intrarii in vigoare a prezentei legi, se utilizeaza venitul brut lunar realizat care a constituit, conform legii, baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale, asa cum acesta a fost inscris in declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat sau, dupa caz, in declaratia de asigurare sau in contractul de asigurare sociala.
 
Astfel, dovada stagiului de cotizare se face cu informatiile din declaratia 112. In situatia in care se obtine documentul portabil A1, contributiile sociale se platesc in Romania si se declara in declaratia 112 asa incat salariatului i se inregistreaza stagiul de cotizare chiar daca in Revisal este inregistrat in detasare transnationala.
 
Ghidul practic „Totul despre pensionare” explica in detaliu aceste modificari! Contine proceduri actualizate legate de pensionare si studii de caz!
 
Ghidul este intemeiat pe prevederile Legii 127/2019 ce vor intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2024, detalii aici >>> 
 
In situatia in care contributiile sociale se platesc in alt stat membru UE, fie de un angajator roman, fie de un angajator rezident al acelui alt stat membru UE, perioada de activitate prestata intr-un stat membru UE in care s-au platit contributii de asigurari sociale in sistemul de pensii al acelui stat poate fi valorificata, in baza Regulamentului (CE) 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate social, la acordarea pensiei in alt stat membru UE.
In acest sens, persoana in cauza trebuie sa furnizeze casei de pensii din statul in care va avea domiciliul la data formularii cererii de pensionare, informatii referitoare la faptul ca a realizat perioade de asigurare sau echivalente si in alte state membre UE.
 
Astfel, o persoana poate beneficia de pensie intr-un stat membru UE totalizand si perioadele in care a lucrat in alte state membre UE pentru a indeplini conditia stagiului minim de cotizare. In acest sens, trebuie sa furnizeze casei de pensii din Romania informatii referitoare la faptul ca a realizat perioade de asigurare sau echivalente in alt stat membru UE.
Informatii detaliate cu privire la procedura regasiti urmand acest link:
 
 
In ceea ce priveste vechimea in munca, conform art. 16 alin. (5) din Codul muncii, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca. Astfel cum se poate observa, textul citat nu distinge dupa cum vechimea in munca este realizata in Romania sau in alt stat membru UE. De aceea, constituie vechime in munca si munca prestata in alt stat membru UE in baza unui contract individual de munca. Drept urmare, la stabilirea  drepturilor acordate in functie de vechimea in munca se vor lua in considerare si perioadele in care un salariat a prestat activitate in baza unui contract individual de munca in alt stat membru UE.
 

Activitate PFA si vechimea in munca

 
"Activitatea economica desfasurata de o PFA poate constitui vechime in munca/in specialitate? In ce conditii? Exista vreun model de document care sa ateste acest lucru, asa cum este adeverinta de vechime pentru salariatii in baza contractelor de munca?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Desfasurarea activitatii sub forma de persoana fizica autorizata (PFA) este reglementata prin OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
La art. 18^1 (1) din acest act normativ se prevede ca perioada in care o persoana fizica autorizata desfasoara activitati economice in temeiul prezentei ordonante de urgenta constituie vechime in specialitate, cu indeplinirea urmatoarelor conditii:
 
a) activitatea economica pe care o desfasoara a produs venituri nete in anul supus recunoasterii vechimii a caror valoare este cel putin egala cu nivelul a de 12 ori salariul minim brut pe tara garantat in plata stabilit potrivit legii in anul respectiv;
b) este inregistrata la registrul comertului cu un singur cod CAEN de activitate sau cu codul CAEN principal de activitate pentru care se doreste recunoasterea vechimii.
 
Atentie insa, vechime in munca/vechime in specialitate este considerata doar perioada in care PFA a desfasurat activitate economica si a achitat contributiile, taxele si impozitele legale, nefiind luata in considerare perioada in care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendata.
 
Din aceste prevederi legale rezulta ca perioada de activitatea ca PFA este considerata vechime in munca/vechime in specialitate doar daca activitatea este efectiv prestata (nu se iau in considerare perioadele de suspendare a activitatii sau in care PFA nu a obtinut venituri)), venitul anual este de cel putin 12 salarii minime brute (deci, in medie, echivalentul unui salariu minim brut pe luna) si sunt platite impozitul si contributiile sociale corespunzatoare acestor venituri anuale.
 
Procedura de pensionare din 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor!
 
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 ianuarie 2024 – Totul despre pensionare, detalii AICI >>>
 
Pentru vechimea in specialitate, mai exista o conditie si anume aceea de a desfasura activitatea (cod CAEN unic sau principal, daca sunt mai multe) in domeniul pentru care este necesara recunoasterea vechimii.
 
Actul normativ nu prevede existenta vreunei adeverinte si nici cine o elibereaza, si, prin urmare, apreciem ca poate fi utilizata o Declaratie a PFA cu privire la perioada de desfasurare a activitatii in conformitate cu prevederile OUG nr. 44/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, care sa contina ca anexe documentele care atesta codul CAEN de activitate al PFA, precum si documente de la ANAF (atestate fiscale) prin care sa se certifice veniturile anuale obtinute si plata impozitului si contributiilor sociale.
 
 
Studii de caz oferite de specialistii de la Portal Codul Muncii, in 2022 si 2023. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]