Intrebare: In cazul unei persoane care a nascut in luna mai 2011 si a solicitat concediu de 1 an pentru cresterea copilului, dupa revenirea la locul de munca beneficiaza de program redus de 6 ore pe zi pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului/
Raspuns: Reducerea programului de lucru cu doua ore a fost atributul Contractului colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007 – 2010. Persoana in cauza poate beneficia de reducerea programului de lucru cu doua ore pana la implinirea copilului a vasrtei de 2 ani numai in cazul in care in contractul colectiv de munca aplicabil a fost preluata aceasta clauza.
Art. 17 alin. (1) din CCMUN cuprindea o prevedere conform careia salariatii care alegeau sa renunte la concediul legal pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani beneficiau de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fara a le fie afectate salariul de baza si vechimea in munca. La cererea lor, programul de lucru putea fi decalat, cu alte ore de incepere a programului de lucru, insa numai daca activitatea unitatii permite.
Potrivit aceluiasi act normativ, femeile care au in ingrijire copii de pana la 6 ani au dreptul sa lucreze cu 1/2 norma, daca nu beneficiaza de cresa sau camin, fara a le fi afectate drepturile ce decurg din calitatea de salariat. Timpul in care au fost incadrate in aceste conditii se considera, la calculul vechimii in munca, timp lucrat cu o norma intreaga.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ghidul HR-istului
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Pe de alta partem, art. 17 din OUG 96/2003 prevede ca angajatorii sunt obligati sa acorde salariatelor care alapteaza, in cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare, pana la implinirea varstei de un an a copilului. Din durata acestor pauze face parte si timpul necesar deplasarii dus-intors de la locul in care se gaseste copilul. La solicitarea mamei, pauzele pentru alaptare vor fi inlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sau de munca cu doua ore zilnic.
Pauzele si reducerea duratei normale a timpului de munca, acordate pentru alaptare, se includ in timpul de munca si nu diminueaza veniturile salariale si sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului. Daca angajatorul asigura, in unitatea sa, incaperi speciale pentru alaptat, acestea vor indeplini conditiile de igiena corespunzatoare normelor sanitare in vigoare. Pentru asigurarea securitatii si sanatatii in munca a salariatelor gravide si/sau mame, lauze sau care alapteaza, regulamentele interne ale unitatilor trebuie sa contina masuri privind igiena, protectia sanatatii si securitatea in munca a acestora, in conformitate cu prevederile OUG 96/2003 si ale celorlalte acte normative in vigoare.
In concluzie, in temeiul OUG 96/2003, salariatele care alapteaza beneficiaza de reducerea programului de lucru cu doua ore pe zi pana la implinirea copilului a varstei de un an. Programul lor de lucru poate fi redus cu doua ore pana la implinirea varstei de doi ani de catre copil numai in situatia in care in cuprinsul contractului colectiv de munca aplicabil exista o atare prevedere.