Raspuns:
Conditiile de munca deosebite reprezinta acele locuri de munca care, in mod permanent sau in anumite perioade, pot afecta esential capacitatea de munca a asiguratilor datorita gradului mare de expunere la risc. Locurile de munca in conditii deosebite se stabilesc prin contractul colectiv de munca sau, in cazul in care nu se incheie contracte colective de munca, prin decizia organului de conducere legal constituit (H.G. nr. 261/2001 si art. 19 alin. (1) si alin. (4) din Legea nr. 19/2000).
Incadrarea tuturor categoriilor de salariati in locurile de munca in conditii deosebite se face numai in cazul in care activitatea lor se desfasoara efectiv in aceste locuri de munca potrivit programului normal de lucru.
Locurile de munca in conditii deosebite, pentru care angajatul si angajatorul datoreaza impreuna CAS (34%) se stabilesc potrivit urmatoarelor criterii prevazutede H.G. nr. 261/2001:
a) in mediul de munca sa existe noxe profesionale fizice ce constau in zgomot, vibratii, unde electromagnetice, presiune, radiatii ionizante, radiatii laser de putere neprotejate, noxe profesionale chimice sau biologice prevazute in Normele generale de protectie a muncii, care nu respecta limitele admise prevazute in aceste norme;
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Legis Plus Legislatia Muncii
b) agresiunea noxei profesionale sa determine un raspuns specific al organismului potrivit indicatorilor de expunere si/sau de efect biologic, stabiliti prin ordin al ministrului sanatatii si familiei;
c) la locurile de munca respective exista morbiditatea, exprimata prin boli profesionale inregistrate la locul de munca in ultimii 15 ani.