Ce planuri are ministrul Muncii pentru salariul minim. Cand vom avea o majorare?

salariul minim majorare 2021violeta alexandru salariul minimraluca turcan salariul minim
Ce planuri are ministrul Muncii pentru salariul minim. Cand vom avea o majorare?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Un nou salariu minim ar putea fi stabilit in urma dialogului social si pe baza unor indicatori prevazuti intr-o lege, considera ministrul Muncii, Raluca Turcan, si nu prin hotarare de Guvern, adoptata in fiecare an.
 
Ministrul Muncii a declarat ca reprezinta un aspect ingrijorator numarul mare de angajati, mai ales in sectorul privat, platiti cu salariul minim.
 
"La nivel european, este vorba despre o dezbatere si este un proces in curs, in care tarile isi exprima variantele de abordare ale salariului minim. In Romania, cunoasteti ca, anul trecut, pentru prima data, salariul minim a rezultat dintr-un dialog social si a fost calculat in baza unor indicatori obiectivi, astfel incat sa creasca si salariul, dar sa si fie sustinut de economie. Acelasi lucru ne propunem si pe viitor. 
 
In plus, ne dorim o varianta predictibila, adica sa nu trebuiasca sa venim in fiecare an cu o HG, in urma dialogului social, sa decidem indicatorii pe care ii luam in calcul, ci sa venim cu un act normativ care sa spuna: in Romania salariul minim va avea urmatorii indicatori la baza, astfel incat si mediul economic sa cunoasca din timp ce salariu trebuie sa plateasca si oamenii sa aiba predictibilitatea cresterii lor", a precizat ministrul, citat de Agerpres, intrebat cum va vota PNL in cazul salariului minim european.
Totodata, ministrul a declarat ca, in opinia sa, trebuie gasita o optiune atractiva atat pentru angajatori, cat si pentru angajati. 
 
"Eu, ca ministru, sunt ingrijorata, in momentul de fata, de numarul mare de angajati, mai ales in sectorul privat, platiti cu salariul minim si consider cu tarie ca aceasta discutie trebuie sa fie una permanenta, temeinica, astfel incat sa gasim acea varianta de salariu minim sa fie atractiva si pentru angajator si pentru angajati", a sustinut Raluca Turcan.
 
 
In acelasi timp, fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, a facut mai multe precizari referitoare la salariul minim. 
 
“Discutam mult in ultima vreme despre salariul minim (da, este normal ca el sa creasca anual, pe baza unei formule transparente asa cum am stabilit-o in 2019 pentru 2020, prin consultare cu partenerii sociali). Despre neimpozitarea lui pana riscam sa il facem atractiv fiscal chiar si atunci cand nu este cazul. Mai nou, despre acordarea lui pe o perioada limitata (asta e ultima gogorita PSD) ca si cand ar fi ajutor social nu parte din negocierea angajatorului cu angajatul. De parca dupa respectiva perioada, fixata intr-o lege, daca se va mari cu 2 lei, e bine si ne multumeste. Sigur PSD ar fi multumit.
 
In ceea ce ma priveste, reiau si spun cum vad eu lucrurile. Angajatorii si angajatii trebuie sa se gandeasca, atunci cand se refera la salariul minim, strict la etapa de inceput a formarii profesionale, in general sau intr-un domeniu nou. Este o decizie a celor parti. Increderea ca se poate mai mult si mai bine este ceea ce trebuie sa ne ghideze in Romania. Dorinta de acumulare de aptitudini, evolutie profesionala. Un angajat care castiga 10, 15 ani un salariu minim trebuie sa ingrijoreze si statul si angajatorul”, a scris Violeta Alexandru pe pagina sa de socializare, explicand si care sunt factorii mentin starea actuala a salariului minim. 
 
Astfel, fostul ministru al Muncii a explicat care sunt dezavantajele sistemului actual si consecintele negative ale muncii necalificate, ale lipsei de performanta in campul muncii si ale unei contributivitati mici care va duce la pensii minime:
 
“Statul pentru ca:
 
-  are forta de munca necalificata.
 
-  aceasta forta de munca necalificata/incadrata ca necalificata, ii va aduce contributii mici la pensie (1 din 4 romani lucreaza pe salariu minim, peste 35% castiga intre 1500 si 2600 lei – deci peste 50% din salariile din Romania aduc contributii mici); daca lucrurile merg in aceasta directie si incurajam plata cu salarii minime - usor crescute, bineinteles, de la an la an - deficitul la fondul de pensii va fi o problema tot mai acuta.
 
Angajatorul pentru ca:
 
-  de fapt, nu face performanta si nici nu o incurajeaza. Compania nu evolueaza din moment ce tine oamenii necalificati (nu mai vorbesc despre obligatia din codul muncii pentru angajator sa acopere costurile cu pregatirea salariatilor o data la 2,3 ani). Daca isi propune performanta sau fixarea unor tinte de crestere, atunci trebuie sa investeasca in salariati.
 
-  se complace in calitate scazuta a muncii si cauta sa extraga maxim de profit de pe urma unor oameni pe care ii mentine necalificati.
Daca sunt calificati si, de fapt, ii plateste prost, ei nu vor trage pentru firma prea mult timp asa ca angajatorul respectiv, in loc sa caute dezvoltare, o va lua mereu de la zero cu noi angajati. 
 
Pe Angajat il ingrijoreaza oricum pentru ca:
 
-  are contributii mici, de unde si o pensie mica la momentul pensionarii. Pentru cine accepta plata la negru peste salariul minim, am un singur lucru de spus: pensie mica (iar momentul pensionarii va veni intr-o zi). 
 
-  ii inhiba increderea in el/ea ca poate mai mult. 
 
-  are acces limitat la servicii pentru care nivelul venitului conteaza.
 
Dincolo de controalele ITMurilor - care au posibilitatea sa vada in ce domenii salariile minime se pastreaza cu anii, punandu-si intrebarea in ce masura sunt completate cu alte tipuri de plati - daca romanii au mai multa incredere in ei, investesc in permanenta in ei si nu accepta stagnarea profesionala, acei angajatori predispusi vor apela din ce in ce mai putin la subterfugii. 
 
Salariul minim este o discutie importanta dar nu poate fi obiectiv de tara cata vreme nu discutam (cel putin) la fel de mult si despre investitia in cresterea competentelor oamenilor (inclusiv in digitalizare) si implicit in salarizarea lor corespunzatoare”, a explicat Violeta Alexandru. 
 
Mai mult, actualul presedinte al PNL Bucuresti a atras atentia ca numarul angajatilor cu salariu minim este in crestere in tara noastra si ca “resursa umana” si “investitia in oameni” sunt obiective la fel de importante ca atragerea de fonduri pentru dezvoltare
 

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariul minim majorare 2021violeta alexandru salariul minimraluca turcan salariul minim

Data aparitiei: 26 Mai 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce planuri are ministrul Muncii pentru salariul minim. Cand vom avea o majorare? Nota: 4.33 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]