Acest aspect este reglementat de art. 221 alin. (2) din Codul muncii, iar angajatorii trebuie sa tina cont de legislatia in vigoare.
"Unul dintre reprezentantii salariatiilor urmeaza sa intre in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani. Ce obligatii are societatea cu privire la alegerea unui nou reprezentant al salariatiilor in contextul celor precizate? Care sunt documentele care trebuie intocmite?"
Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii.ro:
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Dosarul personal al salariatului
Modul de alegere a reprezentantilor salariatilor, atributiile acestora, durata mandatului sunt reglementate la art. 221-226 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.
Din perspectiva societatii angajatoare, exista o singura prevedere care implica angajatorul, respectiv cea de la art. 222 alin. (2), unde se prevede ca numarul de reprezentanti alesi ai salariatilor se stabileste de comun acord cu angajatorul, în raport cu numarul de salariati ai acestuia.
Astfel, potrivit prevederilor din Codul muncii, alegerea reprezentantului/reprezentantilor salariatilor este o prerogativa a salariatilor, iar angajatorul este implicat doar in ceea ce priveste stabilirea numarului de reprezentanti.
Insa, in situatia prezentata de dumneavoastra, consideram ca salariatii trebuie sa aleaga un nou reprezentant al lor, care isi va exercita mandatul pe o perioada de maximum 2 ani (art. 222 alin. (3) din Codul muncii), in locul persoanei care va intra in concediu crestere copil, angajatorul nefiind implicat in acest proces.
Sursa: PortalCodulMuncii