Legea preventiei si cum va afecta normele securitatii si sanatatii in munca si Codul Muncii

legea preventiei 2017legea preventiei securitate in muncalegea preventiei anaflegea preventiei angajatori
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Conform unui act normativ care are ca termen ca termen de aprobare in guvern data de 23 februarie, companiile nu vor mai fi sanctionate imediat dupa ce au fost constatate nereguli, de catre organele de control ale statului.

Cum se va proceda in cazul acesta? Cei care for fi verificati de ANAF, spre exemplu, ar putea scapa de sanctiunile automate, iar in schimb li se va intocmi un plan de conformare, avand la dispozitie un termen pentru a corecta neregulile constatate.

Aceste prevederi sunt cuprinse in Legea preventiei, care a fost prezentata intr-o sedinta de guvern de catre fostul ministru pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Florin Jianu, in data de 12 ianuarie 2017.

In acest sens, legea preventiei ar veni in sprijinul oamenilor de afaceri si antreprenorilor, educandu-i pe acestia, inainte de toate. Astfel, agentii economici nu vor mai putea fi sanctionati, daca inainte nu au fost avertizati si indrumati, prin planul de conformare, care va fi dispus de catre autoritatile competente.

Conform proiectului de lege, agentul constatator nu va putea aplica sanctiunea la prima constatare a unei fapte care constituie contraventie, ci va incheia un proces-verbal de constatare a neregulilor si va redacta planul de conformare, care va cuprinde aspectele care trebuie remediate, dar si termenul de conformare pentru fiecare fapta. Acesta nu poate fi mai mic de 7 zile, iar dupa expirarea lui, organul de control are dreptul sa reia controlul.

„In situatia in care se constata ca nu au fost respectate obligatiile stabilite in planul de conformare, in termenul acordat, organul de control aplica sanctiunile prevazute de actele normative. Contribuabilul beneficiaza de masurile de preventie o singura data pentru fiecare fapta care constituie contraventie, intr-un termen de 5 ani”, se arata intr-un comunicat al ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, informeaza Mediafax.

Vor exista si exceptii care nu vor intra sub incidenta legii preventiei

Atunci cand o situatie reprezinta un adevarat pericol, cum ar fi accidentarea iminenta a salariatilor, precum si cazurile in care se utilizeaza munca nedeclarata sau a minorilor.

De asemenea, legea preventiei nu se va aplica pentru sanctiunile prevazute pentru munca la negru, respectiv pentru primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, sanctiunea fiind amenda de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata.

Aceasta lege se va aplica pentru sanctiunile prevazute de Codul fiscal, Codul de procedura fiscala, Legea securitatii si sanatatii in munca, Codul muncii, Legea privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, Legea contabilitatii, Legea dialogului social, etc.

In urma cu o saptamana, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Ionut Misa, a declarat ca termenul de aprobare de catre guvern, adica data de 23 februarie este foarte scurt si ar trebui extins, in acest sens putand fi consultate toate institutiile care aplica sanctiuni.


Sursa: Mediafax

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea preventiei 2017legea preventiei securitate in muncalegea preventiei anaflegea preventiei angajatori

Data aparitiei: 08 Februarie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Legea preventiei si cum va afecta normele securitatii si sanatatii in munca si Codul Muncii Nota: 4.41 din 5 - 11 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]