Va informam ca toate cabinetele teritoriale de expertiza medicala vor trece din subordinea caselor teritoriale de pensii in administrarea Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca (INEMRCM), asa cum este prevazut in legea nr. 360/2023.
Aceste aspecte sunt cuprinse intr-un act normativ aprobat in data de 18 decembrie de Guvern, observa Agerpres.
Ministerul Muncii, Simona Bucura - Oprescu, este si initiatorul proiectului si a precizat intr-o postare pe pagina sa de Facebook, ca aceasta schimbare va creste calitatea serviciilor oferite prin coordonarea unitara a activitatii la nivel national si vor exista proceduri clare si criterii unitare de diagnostic clinic, functional si de incadrare in gradele de invaliditate la nivel national.
"Acest demers reprezinta un pas important pentru imbunatatirea expertizei medicale a capacitatii de munca. Asiguram astfel cresterea calitatii actului profesional si uniformizarea procedurilor", a declarat ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale.
Medicul de medicina muncii in Romania, ce trebuie sa stii?
Statutul profesional al medicului de medicina muncii este reglementat prin Legea nr. 418/2004 privind statutul profesional specific al medicului de medicina a muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.
La art. 1 din aceasta lege se prevede ca ”Functia de medic de medicina a muncii este exercitata numai de medicul specialist sau primar de medicina a muncii, cu drept de libera practica.”
La art. 2 se prevede ca ”Medicul de medicina a muncii este pregatit prin rezidentiat, prin parcurgerea unui program complet in pregatirea de specialitate, aprobat de Ministerul Sanatatii si Colegiul Medicilor din Romania si confirmat prin promovarea examenului de specialitate.”
Totodata, in HG nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor se prevede, la art. 4, ca ”Supravegherea sanatatii lucratorilor este asigurata de catre medicii specialisti de medicina muncii”.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Avand in vedere prevederile celor doua acte normative pentru exercitarea activitatii/functiei de medic de medicina muncii medicul trebuie sa fie medic specialist de medicina a muncii (bineinteles, poate fi medic primar de medicina a muncii, care reprezinta o treapta profesionala superioara celei de specialist) si sa detina drept de libera practica.
Aceste reglementari nu contin nicio prevedere referitoare la posibilitatea de a exercita aceasta functie pe baza unor certificate de competente.
O prevedere referitoare la aceste certificate de competente a existat, in trecut, la art. 4 alin. (2) din HG nr. 355/2007, insa aceasta a fost abrogata in anul 2011, observa specialistii de la PortalCodulMuncii.