Care sunt conditiile de acordare a concediului de risc maternal?

concediu de risc maternalOUG 96/2003lauzasalariata insarcinatamedicul de medicina muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Concediul de risc maternal este reglementat de OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, reprezentand concediul de care beneficiaza salariatele gravide, lauze si care alapteaza pentru protectia sanatatii si securitatii lor si/sau a fatului ori a copilului lor.
 
Potrivit prevedrilor Ordonantei mentionate, angajatorii sunt trebuie sa adopte masurile necesare, astfel incat:
a) sa previna expunerea salariatelor gravide, lauze si care alapteaza la riscuri ce le pot afecta sanatatea si securitatea;
b) salariatele gravide, lauze si care alapteaza sa nu fie constranse sa efectueze o munca daunatoare sanatatii sau starii lor de graviditate ori copilului nou-nascut, dupa caz.
 
In cazul tuturor activitatilor  pot prezenta un risc specific de expunere la agenti, procedee si conditii de munca si care apar prevazute in anexa nr. 1 la OUG 96/2003, angajatorului ii revine obligatia de a evalua anual, dar si odata cu fiecare modificare a conditiilor de munca, natura, gradul si durata expunerii salariatelor gravide, lauze si care alapteaza in scopul determinarii oricarui risc pentru securitatea sau sanatatea lor si oricarei repercusiuni asupra sarcinii ori alaptarii. La aceste evaluari va participa in mod obligatoriu si medicului de medicina muncii, rezultatele fiind ulterior consemnate in rapoarte scrise.
 
OUG 96/2003 prevede ca in termen de 5 zile lucratoare de la data intocmirii raportului, angajatoprii sunt obligati sa inmaneze o copie a acestuia sindicatului sau reprezentantilor salariatilor si vor informa in scris salariatele asupra rezultatelor evaluarii privind riscurile la care pot fi supuse la locurile lor de munca, precum si asupra drepturilor care decurg din Ordonanta amintita.
 
Totodata, Ordonanta stabileste ca in termen de 10 zile lucratoare de la data la care a fost anuntat in scris de catre o salariata ca se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 2 lit. c)-e) (respective gravida, lauza sau alapteaza), angajatorului ii revine obligatia de a  instiinta medicul de medicina muncii, precum si inspectoratul teritorial de munca pe a carui raza isi desfasoara activitatea.
 
De la data primirii instiintarii medicul de medicina muncii si inspectoratul teritorial de munca vor verifica conditiile de munca ale salariatei la termenele si in conditiile stabilite prin normele de aplicare a OUG 96/2003.
 
Daca salariata se regaseste in una dintre situatiile mentionate in cuprinsul art. 2 lit. c)-e) si desfasoara o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori care poate avea repercursiuni asupra sarcinii si alaptarii, angajatorul ii va modifica  obligatoriu conditiile si/sau orarul de munca. Daca insa aceata modificare nu este posibila, salariata va fi repartizata la alt loc de munca care sa nu prezinte riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, in conformitate cu recomandarea medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, fara modificarea veniturilor salariale stabilite prin contractul de munca.
 
Daca insa anhgajatorul nu poate sa indeplineasca obligatia prevazuta la art. 9, din motive obiective, salariatele prevazute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, astfel:
a) inainte de data solicitarii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, salariatele prevazute la art. 2 lit. c);
b) dupa data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevazute la art. 2 lit. d) si e), in cazul in care nu solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la 3 ani.
 
Concediul de risc maternal poate fi acordat de catre medicul de familie sau de medicul specialist pentru o perioada maxima de 120 de zile. Acesta poate fi acordat in intregime sau fractionat. Este important sa aveti in vedere faptul ca acest concediu nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. Certificatul medical va fi eliberat numai daca salariata s-a prezentat la consultatiile prenatale si postnatale, in acord cu normele Ministerului Sanatatii. Intervalele de timp necesare pentru modificarea pozitiei de lucru, a perioadelor de activitate cat si duratei de repaus in pozitia sezanda sau de miscare vor fi stabilite de catre medicul de medicina muncii. In cazul in care amenajarea conditiilor de munca si/sau a programului de lucru nu poate fi realizata din din punct de vedere tehnic si/sau obiectiv, sau daca solicitarea ei nu este posibila, din motive bine intemeiate, angajatorul are obligatia de a lua masurile necesare in vederea schimbarii locului de munca al salariatei in cauza.
 
La recomandarea medicului de familie, salariata gravida, daca nu poate indeplini durata normala de munca datorita sanatatii sale sau a fatului sau, va beneficia de reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, fara a i se modifica veniturile salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. Angajatorul nu poate obliga salariata gravida, lauza sau care alapteaza sa desfasoare activitati pentru care evaluarea a scos la iveala riscul de expunere la agenti sau conditii de munca prevazute la lit. A si B din anexa nr. 2 la OUG 96/2003.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu de risc maternalOUG 96/2003lauzasalariata insarcinatamedicul de medicina muncii

Data aparitiei: 07 Iunie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Care sunt conditiile de acordare a concediului de risc maternal? Nota: 3.25 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]