Incetare CIM in cazul salariatei gravide, aflate in concediu de risc maternal la dizolvarea angajatorului - PROCEDURA

Incetare CIM in cazul salariatei gravideconcediu de risc maternal
Incetare CIM in cazul salariatei gravide, aflate in concediu de risc maternal la dizolvarea angajatorului - PROCEDURA
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"O societate care detinea o franciza, a pierdut aceasta franciza drept ptr care vrea sa inchida societatea. Are o angajata care este in risc maternal (are cam 3 luni de sarcina). Ce poate face cu aceea angajata daca el doreste inchiderea societatii? O poate prelua o alta societate daca ea deja beneficiaza de concediu de risc maternal?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Legea nr. 53/2003 - Codul muncii republicata, cu modificarile si completarile ulterioare prevede, la art 56 alin. (1) lit. a) faptul ca inceteaza de drept contractul individual de munca existent in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii.
 
Astfel, la data la care societatea se inchide, isi inceteaza existenta ca urmare a procedurii de dizolvare la Registrul Comertului, toate contractele individuale de munca ale salariatilor inceteaza de drept.
 
Din cele mentionate intelegem ca salariata la care faceti referire este in concediu de risc maternal.
In OUG nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede la art. 21 ca este interzis angajatorului sa dispuna concedierea salariatei aflate in concediu de risc maternal, dar aceasta interdictie nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a dizolvarii sau falimentului angajatorului, in conditiile legii.
 
Astfel, putem constata ca ambele acte normative prevad incetarea contractelor individuale de munca ale salariatilor in situatia dizolvarii angajatorului. Prin urmare, in cazul prezentat, in momentul in care angajatorul nu va mai exista, contractul individual de munca al salariatei va inceta de drept.
 
În opinia noastra, in perioada in care salariata se afla in concediu de risc maternal, care este un concediu medical acordat in baza riscurilor identificate la un anumit loc de munca, aceasta nu isi poate schimba angajatorul. Insa, dupa incetarea contractului individual de munca la actualul angajator, persoana in cauza are posibilitatea de a se angaja la o alta societate.
 
 
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii, in septembrie 2023. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Incetare CIM in cazul salariatei gravideconcediu de risc maternal

Data aparitiei: 28 Septembrie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Incetare CIM in cazul salariatei gravide, aflate in concediu de risc maternal la dizolvarea angajatorului - PROCEDURA Nota: 4.17 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]