"O societate care detinea o franciza, a pierdut aceasta franciza drept ptr care vrea sa inchida societatea. Are o angajata care este in risc maternal (are cam 3 luni de sarcina). Ce poate face cu aceea angajata daca el doreste inchiderea societatii? O poate prelua o alta societate daca ea deja beneficiaza de concediu de risc maternal?"
Raspunsul specialistilor:
Legea nr. 53/2003 - Codul muncii republicata, cu modificarile si completarile ulterioare prevede, la art 56 alin. (1) lit. a) faptul ca inceteaza de drept contractul individual de munca existent in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii.
Astfel, la data la care societatea se inchide, isi inceteaza existenta ca urmare a procedurii de dizolvare la Registrul Comertului, toate contractele individuale de munca ale salariatilor inceteaza de drept.
Din cele mentionate intelegem ca salariata la care faceti referire este in concediu de risc maternal.
In OUG nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede la art. 21 ca este interzis angajatorului sa dispuna concedierea salariatei aflate in concediu de risc maternal, dar aceasta interdictie nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a dizolvarii sau falimentului angajatorului, in conditiile legii.
Astfel, putem constata ca ambele acte normative prevad incetarea contractelor individuale de munca ale salariatilor in situatia dizolvarii angajatorului. Prin urmare, in cazul prezentat, in momentul in care angajatorul nu va mai exista, contractul individual de munca al salariatei va inceta de drept.
În opinia noastra, in perioada in care salariata se afla in concediu de risc maternal, care este un concediu medical acordat in baza riscurilor identificate la un anumit loc de munca, aceasta nu isi poate schimba angajatorul. Insa, dupa incetarea contractului individual de munca la actualul angajator, persoana in cauza are posibilitatea de a se angaja la o alta societate.
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii, in septembrie 2023. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Pauza de masa de 45 de minute. Durata timpului de munca. Evidenta munciiIntrebare: Societatea are prevazuta in regulamentul intern o pauza de masa de 45 de min, care nu este inclusa in timpul de lucru (program de lucru de 8 ore). Sistemul e astfel setat incat angajatii se ponteaza intr-o aplicatie, iar ziua de munca e completa doar cand au 8 ore si 45 de minute, bineinteles cu documentarea celor 45 de minute ca pauza de masa si prevederi corespunzatoare in regulamentul intern. Este necesara acum introducerea programului de lucru 12 cu 24, 12 cu 48. Avand in vedere prevederea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reges. Nivel de studiiIntrebare: Nivelul de studii, care nu este un camp prezent in vechiul registru, trebuie introdus pentru fiecare salariat in REGES-ONLINE. Ne puteti spune daca se va introduce nivelul de studii al persoanei care ocupa postul respectiv sau nivelul de studii al postului ocupat de persoana respectiva? De ex. pentru un salariat absolvent de master angajat pe postul de agent de vanzari vom declara studii medii sau studii superioare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<