Termenul de arhivare in cazul certificatelor medicale - cat timp trebuie pastrate? Specialistii explica

Termenul de arhivare in cazul certificatelor medicaleHotararea Guvernului nr. 355/2007
Termenul de arhivare in cazul certificatelor medicale - cat timp trebuie pastrate? Specialistii explica
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Pentru ce perioada trebuie pastrate (arhivate) certificatele medicale?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
La art. 27 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare se prevede:

GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aici aflati raspunsul dorit, detalii AICI >>> 
 
- ”(1) O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci”.
- ”(3) Competenta si procedura de eliberare a certificatului medical, precum si sanctiunile aplicabile angajatorului in cazul angajarii sau schimbarii locului ori felului muncii fara certificat medical sunt stabilite prin legi speciale.”
 
In cea ce priveste certificatul medical care constata aptitudinea de munca reglementarea speciala este reprezentata de Hotararea Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cu modificarile si completarile ulterioare si astfel, in fapt, cerificatul medical mentionat in Codul muncii este reprezentat de fisa de aptitudine eliberata, la finalizarea examenului medical de medicul de medicina muncii. Documentul se elibereaza in doua exemplare, unul pentru angajator si unul pentru angajat.
 
Hotararea Guvernului nr. 355/2007 nu contine o prevedere expresa prin care sa stabileasca termenul de pastrare a fisei de aptitudine.
Insa prevederea de la art. 38 din HG nr. 355/2007 cu modificarile si completarile ulterioare stabileste o obligatie generala a angajatorului de a pastra fisele de aptitudine.
 
In aceste conditii, si avand in vedere ca fisele de aptitudine pot genera efecte pentru angajator si salariati (necesitatea adaptarii locului de munca sau indrumarea persoanei catre alte locuri de munca), apreciem ca fisele de aptitudine medicala emise ar trebui pastrate cel putin pe perioada in care salariatul are raporturi de munca cu angajatorul.
 
In ceea ce priveste medicul de medicina muncii, regimul si durata pastrarii dosarului medical este prevazut la art. 37 din HG nr. 355/2007.
 
Un raspuns oferit in iunie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie la Diurna legala in Romania si in strainatate!


NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei!

Lucrarea „Diurna legala in Romania si in strainatate” contine:
Lamuriti acum orice dilema generata de legislatia privind detasarea/delagarea si stabilirea diurnei legale. Comandati acum exemplarul dvs. si stati fara teama ca ANAF va investiga si va sanctiona modul in care ati aplicat legea!
...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Termenul de arhivare in cazul certificatelor medicaleHotararea Guvernului nr. 355/2007

Data aparitiei: 07 Iunie 2024
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
In ce conditii se acorda zilele de repaus saptamanal cumulate si sporul de 150%Intrebare: Un salariat lucreaza in fiecare sambata si duminica, in cursul unei luni; conform graficului de lucru salariatul nu efectueaza ore suplimentare in cursul lunii respective. Pentru lucru in timpul zilei de sambata si duminica societatea plateste 20 de lei / zi, iar repausul saptamanal de 48 de ore se acorda in cursul saptamanii (in fiecare saptamana are 48 de ore libere). In situatia aceasta societatea este obligata sa aplice prevederile art. 137 alin. (4) si (5).
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului Consultant sistem de calitateIntrebare: Rugam mult sa ne ajutati cu fisa de post pentru Consultant sistem de calitate cod cor 214134.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


    Descarca GRATUIT
    “Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

    exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
    Rentrop ∧ Straton

     

     

    Atentie la Controalele ITM!

    Descarcati gratuit Raportul Special

    "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
    Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


     

     

     
     
     



     
    Atentie la Controalele ITM!
    Descarcati gratuit Raportul Special

    "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
    [x]