Valabil la 23.08.2011
In ce masura poate inceta contractul de munca incheiat pe durata determinata, in cazul in care salariata in cauza se afla in concediu de maternitate, concediu medical sau are contractul de munca suspendat pentru concediu de ingrijire a copilului pana la varsta de 2 ani? Cum pot fi intocmite aceste proceduri astfel incat angajatorul sa procedeze in conformitate cu legea?
Expirarea contractului individual de munca incheiat pe durata determinata constituie o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca. Astfel, potrivit dispozitiilor art. 56 alin. (1) lit. i) din Codul muncii, contractul individual de munca incheiat pe durata determinata inceteaza de drept la data expirarii termenului.
In temeiul art. 32 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, in cazul in care, potrivit legii, angajatorul isi suspenda temporar activitatea sau activitatea acestuia inceteaza prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciara, lichidare judiciara, faliment sau prin orice alta modalitate prevazuta de lege, drepturile prevazute la art. 2 alin. (1), care s-au nascut anterior ivirii acestor situatii, se achita din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de catre casele de asigurari de sanatate.
Art. 2 alin. (1) Concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, la care au dreptul asiguratii, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, sunt:
a) concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii;
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
40 Modele de Regulament Intern
250 Modele Fise de Post
b) concedii medicale si indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;
c) concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate;
d) concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale si indemnizatii de risc maternal.
Aceste prevederi se aplica si in situatia in care a expirat termenul pentru care a fost incheiat contractul individual de munca, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitata functia publica ori a expirat mandatul in baza caruia a desfasurat activitate in functii elective sau in functii numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti.
Drepturile astfel achitate urmeaza a fi recuperate de catre casele de asigurari de sanatate de la angajator, dupa caz, conform legii.
*) In vederea inregistrarii in sistemul public de pensii a stagiului de cotizare realizat in perioada concediilor de asigurari sociale de sanatate de catre persoanele prevazute la art. 1 alin. (2), art. 23 alin. (2) si la art. 32 alin. (1) si (2) din OUG 158/2005 casele de asigurari de sanatate vor completa anexele nr. 1.1 si 1.2 la normele aprobate de Ordinul ministrului muncii si solidaritatii sociale nr. 340/2001. Acestea se depun, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza contributia individuala de asigurari sociale, la casa teritoriala de pensii in a carei raza isi are sediul casa de asigurari de sanatate platitoare.
In concluzie, pentru persoanele care se afla in concediu incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii, concediu pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale, concediu pentru maternitate, concediu pentru ingrijirea copilului bolnav si concediu de risc maternal, contractul de munca pe durata determinata inceteaza de drept la data expirarii termenului iar indemnizatiile aferente acestor concedii se achita din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS) de catre casele de asigurari de sanatate.
In ceea ce priveste concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului, potrivit art. 36 indice 1 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobare prin HG 1025/2006 si modificate prin HG 1682/2008, persoanele care isi desfasoara activitatea in ministerele si institutiile din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului acordata prin aceste institutii.
Aceste prevederi sunt aplicabile tuturor categoriilor de personal. In situatia in care in perioada de concediu crestere copil si a indemnizatiei aferente contractul de munca al persoanei inceteaza, plata indemnizatiei se asigura prin agentiile teritoriale pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap.
Aceasta reglementare a fost preluata si de dispozitiile art. 38 din Normele metodologice de aplicare a dispozitiilor OUG 111/2010 probate prin HG 52/2011. In concluzie, si in situatia concediului pentru cresterea copilului si a indemnizatiei aferente contractul de munca al persoanei inceteaza, plata indemnizatiei se asigura prin agentiile teritoriale pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap.