Si cunoastem si faptul ca la interviul de angajare, candidatele nu vor fi intrebate daca sunt insarcinate si este interzis sa li se solicite un test de sarcina care sa probeze lipsa starii de graviditate.
Dar cum procedeaza angajatorul acolo unde discutam despre un mediu toxic, unde riscurile specifice locului de munca sunt ridicate si in mod cert sunt nefavorabile salariatelor insarcinate sau chiar si celor care au de gand sa aiba copii in viitorul apropiat sau indepartat?
Conform specialistilor in legislatia muncii, angajatorii sunt obligati sa aduca la cunostinta candidatilor pentru ocuparea unui loc de munca, totalitatea riscurilor specifice locului de munca in cauza.
Evident, salariatelor trebuie sa li se prezinte informatii complete cu privire la riscurile asupra unei eventuale sarcini in dezvoltare sau unei sarcini ulterioare. Cu alte cuvinte, angajatorul este obligat sa ia toate masurile pentru ca orice candidata la respectivul post sa fie informata asupra riscurilor pentru femeile insarcinate sau care au de gand sa ramana insarcinate.
Va amintim faptul ca protectia maternitatii la locurile de munca este reglementata prin OUG nr. 96 din 2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca.
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Legis Plus Legislatia Muncii
Protectia maternitatii este protectia sanatatii si/sau securitatii salariatelor gravide si/sau mame la locurile lor de munca.
Salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare.
Concediul de risc maternal este concediul de care beneficiaza salariatele gravide, care au nascut recent, care alapteaza, pentru protectia sanatatii si securitatii lor si/sau a fatului ori a copilului lor.
Asa cum bine stim, angajatorii sunt obligati sa adopte masurile necesare pentru a preveni expunerea salariatelor prevazute la art. 2, lit. c) - e) la riscurile ce le pot afecta sanatatea si securitatea.
Art. 2, lit. c) - e):
c) salariata gravida
d) salariata care a nascut recent
e) salariata care alapteaza
Salariatele gravide, care au nascut recent si cele care alapteaza nu vor fi constranse sa efectueze o munca daunatoare sanatatii sau starii lor de graviditate ori copilului nou-nascut, dupa caz.
Angajatorii vor informa in scris salariatele asupra rezultatelor evaluarii privind riscurile la care pot fi expuse la locurile lor de munca, a masurilor care trebuie luate referitor la securitatea si sanatatea in munca, precum si asupra drepturilor care decurg din OUG nr. 96 din 2003.
In termen de 10 zile lucratoare de la data la care angajatorul a fost anuntat in scris de catre o salariata ca se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 2 lit. c) -e) , acesta are obligatia sa instiinteze medicul de medicina muncii, precum si inspectoratul teritorial de munca pe a carui raza isi desfasoara activitatea.
Daca exista vreun risc pentru securitatea sau sanatatea salariatelor prevazute la art. 2 lit. c) - e) sau o repercusiune asupra sarcinii sau alaptarii, angajatorul trebuie sa ia masurile necesare pentru ca, printr-o modificare temporara a conditiilor de munca si/sau a programului de lucru al salariatei in cauza, sa fie evitata expunerea acesteia la riscurile evidentiate, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.
Daca angajatorul nu poate sa asigure conditii sigure pentru salariatele prevazute la art. 2, lit. c) - e), acestea au dreptul la concediu de risc maternal.
Concediul de risc maternal se poate acorda, in intregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical in acest sens
Daca medicul recomanda acest lucru, salariata gravida care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementarilor legale.