Potrivit art. 151 alin. (1) din Codul muncii concediul de odihna poate fi intrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective.
Rechemare salariat din concediu de odihna - cand este posibila?
Potrivit alin. (2) al aceluiasi articol din Codul muncii, angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihna in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta salariatului la locul de munca. In acest caz angajatorul are obligatia de a suporta toate cheltuielile salariatului si ale familiei sale, necesare in vederea revenirii la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a intreruperii concediului de odihna.
Ambele parti pot solicita intreruperea concediului de odihna?
Concediul poate fi intrerupt de oricare dintre partile contractante, insa cu indeplinirea anumitor conditii.
In cazul salariatului, trebuie sa fie vorba de motive obiective. Si anume, daca in timpul cat se afla in concediu de odihna intervin anumite situatii (incapacitatea temporara de munca; salariatul este chemat sa indeplineasca indatoriri publice sau obligatii militare; urmeaza sau trebuie sa urmeze un curs de calificare, recalificare, perfectionare sau specializare, salariata intra in concediu de maternitate; etc.) concediul se intrerupe; restul zilelor de concediu se va efectua dupa ce au incetat situatiile respective sau, cand aceasta nu este posibil, la data stabilita printr-o noua programare in cadrul aceluiasi an calendaristic. In ipoteza intreruperii concediului, indemnizatia nu se restituie.
In cazul angajatorului, trebuie sa fie vorba de forta majora sau de interese urgente ce impun prezenta salariatului la locul de munca; in esenta, acestea sunt tot motive obiective.

Concedierea perfect legala

Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz

Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Prin urmare, salariatul poate refuza revenirea la locul de munca, pe durata concediului de odihna, numai daca si el la randul lui este retinut de motive obiective.
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aflati raspunsul dorit AICI >>>
[Model] decizie rechemare din concediu de odihna
Angajator ..............................................................
Adresa ..................................................................
Inregistrata la Registrul Comertului din ............... sub nr. J.../...../.............
C.U.I. .............................................
Telefon: ......................................./Fax: ..............................................
DECIZIE DE RECHEMARE DIN CONCEDIUL DE ODIHNA
DECIZIA NR.....................
Data ..........................
Administratorul SC ......................................................... dl/d-na....................................................;
In baza prevederilor art. 151 alin. (2) din Codul Muncii;
In temeiul prevederilor Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale si a prerogativelor stabilite prin actul constitutiv al societatii,
D E C I D E:
Art.1. Incepând cu data de ........................ dl/dna .......................................... având functia de ......................................... in cadrul societatii, este rechemat(a) din concediul de odihna, ca urmare a intervenirii unor interese urgente ale unitatii, care reclama prezenta imediata a salariatului/salariatei.
Art.2. SC................. isi asuma obligatia de a suporta toate cheltuielile necesare in vederea revenirii d-lui/d-nei la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta/aceasta ca urmare a intreruperii concediului de odihna.
Art.3. Administratorul SC................... va proceda la reprogramarea zilelor de concediu de odihna neefectuate, astfel incât acestea sa poata fi efectuate de dl/dna …………….. pâna la finele anului calendaristic.
Art.4. Cu ducerea la indeplinire a prezentei se insarcineaza dl/d-na .......................................................................... si se comunica celui in cauza.
ADMINISTRATOR,