In esenta, deci nulitatea, este sanctiunea care intervine in cazul in care nu se respecta, la incheierea actului juridic, conditiile de validitate.
In ceea ce priveste nulitatea contractului colectiv de munca, Legea130/1996 prevede ca sunt lovite nulitate absoluta clauzele cuprinse in contractele colective de munca cu incalcarea prevederilor legale sau care stabilesc drepturi inferioare fata de normele legale sau contractele colective incheiate la nivel superior.
Asadar, potrivit Legii 130/1996 nulitatea este partiala in sensul ca nu afecteaza intregul contract ci doar acele clauze care incalca prevederile legale sau care stabilesc drepturi inferioare fata de normele legale sau contractele colective incheiate la nivel superior.
Mai mult, actul normativ stabileste ca pana la renegocierea drepturilor clauzele a caror nulitate a fost constatata sunt inlocuite cu prevederile mai favorabile cuprinse in lege sau in contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior, dupa caz.
Chiar daca Legea130/1996 nu prevede posibilitatea anularii contractului colectiv in intregul sau, consideram ca daca la incheierea contractului au fost nesocotite norme imperative, nulitatea poate afecta intregul contract, de exemplu daca la negociere a participat o organizatie sindicala care nu indeplinea conditiile de reprezentativitate.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Insa, consideram ca nulitatea contractului colectiv de munca sau a unor clauze ale acestuia nu poate fi constatata prin acordul partilor si numai de catre instanta judecatoreasca.
In privinta constatarii nulitatii absolute a unor clauze ale contractului colectiv de munca, art. 24 alin.(2) din Legea 130/1996 stabileste ca nulitatea clauzelor contractuale se constata de catre instanta judecatoreasca competenta, la cererea partii interesate.
Daca in privinta nulitatii contractului individual de munca, legiuitorul a prevazut expres posibilitatea constatarii nulitatii acestuia de comun acord de catre parti, in privinta contractului colectiv de munca nu exista o astfel de prevedere. Daca avem in vedere si efectele nulitatii asupra drepturilor obtinute de salariati in baza contractului colectiv de munca, suntem cu atat mai mult indreptatiti sa consideram ca nulitatea contractului colectiv de munca nu poate fi constatata prin acordul partilor.
Astfel, efectul principal al nulitatii contractului colectiv de munca este acela ca partile, angajatorul si salariatii, trebuie sa restituie tot ceea au primit in baza acestui contract astfel incat sa ajunga in situatia in care contractul nu s-a incheiat niciodata.
In consecinta, daca partile contractului colectiv de munca considera ca o clauza a contractului colectiv de munca sau intreg contractul este lovit de nulitate absoluta, se va adresa instantei de judecata pentru aceasta sa constate nulitatea.
Partile, prin acordul lor, pot sa hotarasca incetarea contractului colectiv de munca intrucat contractul fiind rezultatul consintamantului reciproc al acestora, tot acordul lor de vointa poate conduce la incetarea sa potrivit principiului exprimat in art. 969 din Codul civil.
Incetarea contractului colectiv de munca prin acordul partilor nu produce efecte pentru trecut asa cum este cazul nulitatii, ci doar pentru viitor. Consintamantul partilor trebuie sa imbrace forma scrisa tinand seama de cerinta incheierii contractului in forma scrisa. Competenta de a exprima cele doua vointe revine acelorasi organe care sunt in drept sa il incheie.
Potrivit dispozitiilor art. 33 alin.(3) din Legea 130/1996, incetarea contractului va fi notificata in termen de 5 zile organului la care acesta a fost depus pentru inregistrare adica directiei teritoriale in raza careia angajatorul isi are sediul.