Regula proportionalitatii CO se aplica pentru perioada in care salariata se afla in CCC

Codul munciiconcediu de odihnaconcediu crestere copil
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Intrebare:

O angajata are concediu medical de sarcina pentru perioada 01.01.2012-15.01.2012, iar incepand cu 15.01.2012 intra in concediu prenatal. In momentul in care in se suspenda contractul de munca, are angajata dreptul si la zile de concediu de odihna? Care este perioada care se ia in calcul in cazul in care se calculeaza si concediu de odihna?


Raspuns:

In perioada 1 - 14 ianuarie 2012 salariata se afla in concediu de risc maternal? Iar in data de 15 ianuarie intra in concediu de maternitate, respectiv cele 126 de zile (prenatal si postnatal?)
Suspendarea contractului de munca pentru concediu de maternitate intrerupe concediul de odihna daca salariata a facut cerere pentru CO sau trebuia sa se afle in CO conform planificarii concediilor la nivel de unitate.

Potrivit art. 149 din Codul muncii , republicat, salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

Potrivit art. 144 din Codul muncii , dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor. Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Perioada concediului pentru crestere copil asupra concediului de odihna va avea urmatoarele consecinte: in anul acordarii concediului crestere copil salariata va putea efectua un concediu de odihna proportional cu perioada lucrata din an, iar dupa incetarea acestui drept de asigurari sociale, in anul revenirii in serviciu se va aplica tot regula proportionalitatii.

In eventualitatea in care salariata nu a efectuat toate zilele de concediu de odihna in anul in care a intrat in concediu crestere copil acestea vor fi reportate urmand a fi efectuate in anul revenirii la serviciu. Pe cale de consecinta, va sugeram sa stabiliti prin contractul colectiv de munca la nivel de unitate sau in regulamentul intern o regula potrivit careia salariatul care pana la sfarsitul anului nu-si va putea efectua concediul de odihna pentru anul in curs din motive independente de vointa sa sau conform programarii, acesta va fi reportat si va putea fi efectuat in anul urmator.

Ar fi util sa ne explicati speta. Este de datoria noastra sa va reamintim ca durata in care salariata se afla in concediu medical nu diminueaza durata concediului de odihna. Concediul de odihna proportional cu perioada lucrata din an, iar dupa incetarea acestui drept de asigurari sociale, in anul revenirii in serviciu se va aplica tot regula proportionalitatii se aplica strict pentru perioada in care salariata/salariatul se afla in concediu crestere copil.

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciiconcediu de odihnaconcediu crestere copil

Data aparitiei: 09 Ianuarie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Regula proportionalitatii CO se aplica pentru perioada in care salariata se afla in CCC Nota: 2.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Asistent Director GeneralIntrebare: Am nevoie de fisa postului pentru Responsabil Functiune (cod COR 243217), ma poate ajuta cineva?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Stabilire si retribuire posturi intr-o societateIntrebare: Va rog sa imi prezentati baza legala daca o firma cu activitate principala in fabricarea pieselor de autovehicule poate angaja mai multe persoane (5 Manageri financiari si 2 Contabili sefi) pentru aceeasi functie de conducere, avand aceeasi fisa de post, cu atributii similare dar cu salarii diferite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]