Regula proportionalitatii CO se aplica pentru perioada in care salariata se afla in CCC

09 Ianuarie 2012
09 Ianuarie 2012
Codul munciiconcediu de odihnaconcediu crestere copil
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Intrebare:

O angajata are concediu medical de sarcina pentru perioada 01.01.2012-15.01.2012, iar incepand cu 15.01.2012 intra in concediu prenatal. In momentul in care in se suspenda contractul de munca, are angajata dreptul si la zile de concediu de odihna? Care este perioada care se ia in calcul in cazul in care se calculeaza si concediu de odihna?


Raspuns:

In perioada 1 - 14 ianuarie 2012 salariata se afla in concediu de risc maternal? Iar in data de 15 ianuarie intra in concediu de maternitate, respectiv cele 126 de zile (prenatal si postnatal?)
Suspendarea contractului de munca pentru concediu de maternitate intrerupe concediul de odihna daca salariata a facut cerere pentru CO sau trebuia sa se afle in CO conform planificarii concediilor la nivel de unitate.

Potrivit art. 149 din Codul muncii , republicat, salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

Potrivit art. 144 din Codul muncii , dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor. Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Perioada concediului pentru crestere copil asupra concediului de odihna va avea urmatoarele consecinte: in anul acordarii concediului crestere copil salariata va putea efectua un concediu de odihna proportional cu perioada lucrata din an, iar dupa incetarea acestui drept de asigurari sociale, in anul revenirii in serviciu se va aplica tot regula proportionalitatii.

In eventualitatea in care salariata nu a efectuat toate zilele de concediu de odihna in anul in care a intrat in concediu crestere copil acestea vor fi reportate urmand a fi efectuate in anul revenirii la serviciu. Pe cale de consecinta, va sugeram sa stabiliti prin contractul colectiv de munca la nivel de unitate sau in regulamentul intern o regula potrivit careia salariatul care pana la sfarsitul anului nu-si va putea efectua concediul de odihna pentru anul in curs din motive independente de vointa sa sau conform programarii, acesta va fi reportat si va putea fi efectuat in anul urmator.

Ar fi util sa ne explicati speta. Este de datoria noastra sa va reamintim ca durata in care salariata se afla in concediu medical nu diminueaza durata concediului de odihna. Concediul de odihna proportional cu perioada lucrata din an, iar dupa incetarea acestui drept de asigurari sociale, in anul revenirii in serviciu se va aplica tot regula proportionalitatii se aplica strict pentru perioada in care salariata/salariatul se afla in concediu crestere copil.
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]