Semnificatia interzicerii tranzactiilor privind drepturile salariatului este limitarea prin lege - in interesul protectiei salariatilor - a libertatii contractuale. Chiar daca salariatul - voit sau nu, in cunostinta de cauza ori cu consimtamantul viciat - si-ar da acordul la o astfel de clauza (prin care i s-ar limita drepturile legale) ea va fi lovita de nulitate absoluta. La randul sau, angajatorul nu se poate prevala de (nu poate invoca) o clauza contractuala prin care se urmareste renuntarea sau limitarea drepturilor legale ale salariatului sau.
Dispozitia legala mentionata este aplicabila atat cu privire la drepturile stabilite expres si exclusiv prin lege, cat si la cele care, in temeiul legii, nu au fost stabilite prin negociere.
Atentie!
Cu referire la art. 38 din Codul muncii, care se refera la interizcerea renuntarii la drepturi, mai atragem atentia ca textul referindu-se la inadmisibilitatea renuntarii de catre salariati la "drepturile ce le sunt recunoscute prin lege " (iar nu doar "stabilite de lege") rezulta, fara posibilitate de dubiu, ca el este aplicabil, deopotriva, atat cu privire la drepturile statornicite expres si exclusiv prin lege, cat si la cele care, in temeiul legii, au fost stabilite prin negociere.
Executarea contractului individual de munca, in forma aprobata de ambele parti, de la incheierea pana la incetarea sa, pune in joc un ansamblu complex de reguli juridice. Relatia de munca este caracterizata de mecanismul contractual, de schimbul de prestatii reciproce dintre contractanti: interdependenta obligatiei salariatului de a presta munca si cea a angajatorului de a remunera munca.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Portal Codul Muncii
Legis Plus Legislatia Muncii
In acest mecanism legiuitorul a intervenit, incercand sa protejeze salariatul care, in necunostinta de cauza sau presat de imprejurari, renunta la o parte din drepturile conferite de lege. Este motivul pentru care, oricat de „negociat” ar fi contractul de munca, el are si o parte fixata de lege, dincolo de care nu se poate trece. Iar articolul 38 este un bun exemplu in acest sens.
Horatiu Sasu
Jurist si economist
Consultant in afaceri