Va informam ca Ministerul Finantelor a lansat in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.
In proiect se poate observa ca "obligatia Guvernului de a conduce politica fiscal-bugetara in mod prudent pentru a gestiona resursele si obligatiile bugetare, precum si riscurile fiscale de o maniera care sa asigure sustenabilitatea pozitiei fiscale pe termen mediu si lung, precum si predictibilitatea politicii fiscal-bugetare pe termen mediu, in scopul mentinerii stabilitatii macroeconomice (...)".
Mentionam ca salariile bugetarilor ar putea creste cu 10% de la 1 ianuarie 2023, iar punctul de pensie va fi majortat de la 1.586 la 1.785 lei, tot de la 1 ianuarie.
"Art. I. - (1) Prin derogare de la prevederile alin. (2) al art. 12 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, in anul 2023, incepand cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor de functie/salariilor de functie/indemnizatiilor de incadrare lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice se majoreaza cu 10% fata de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fara a se depasi valoarea nominala pentru anul 2022 stabilita potrivit anexelor la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv prin inmultirea coeficientilor de ierarhizare cu 2.500 lei.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (2) al art. 39 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru personalul nou-incadrat, pentru personalul numit/incadrat in aceeasi institutie/autoritate publica pe functii de acelasi fel, inclusiv pentru personalul promovat in functii sau in grade/trepte profesionale, pentru care nu exista functie similara in plata, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor de functie/salariilor de functie/indemnizatiilor de incadrare lunara se stabileste la nivelul reglementat pentru anul 2022 in anexele la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare la care se aplica, dupa caz, prevederile art. 10 privind gradatia corespunzatoare vechimii in munca.
(3) Pentru personalul prevazut la alin. (1) cuantumul salariului de baza in conformitate cu prevederile hotararii Guvernului pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru anul 2023, se stabileste dupa aplicarea majorarii prevazuta la alin. (1).
(4) Prin derogare de la prevederile alin. (1) al art. 13 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, in anul 2023, incepand cu data de 1 ianuarie, indemnizatiile lunare pentru functiile de demnitate publica si functiile asimilate acestora, prevazute in anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, se mentin la nivelul aferent lunii decembrie 2022.
(5) In anul 2023, incepand cu data de 1 ianuarie, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice, cu exceptia soldei de grad si a salariilor de grad, se mentine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2022, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.
(6) Prin derogare de la prevederile alin. (1) al art. 18 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, in anul 2023, valoarea lunara a indemnizatiei de hrana se mentine la nivelul din anul 2022.
(7) Pentru personalul incadrat in unitatile sanitare publice, inclusiv cele care au ca asociat unic unitatile administrativ-teritoriale, aflate in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate, influentele financiare determinate de cresterile salariale prevazute la alin. (1) se asigura prin transferuri din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, de la titlul VI "Transferuri intre unitati ale administratiei publice".
Art. II. – (1) Prin derogare de la prevederile alin. (2) - (6) ale art. 21 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, in anul 2023, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza in cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzator acestora.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) in anul 2023, pentru activitatea desfasurata de personalul militar, politisti, politistii de penitenciare si personalul civil din institutiile publice de aparare, ordine publica si securitate nationala, in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, se acorda drepturile prevazute de legislatia aferenta lunii iunie 2017. Baza de calcul pentru acordarea acestor drepturi o reprezinta solda de functie/salariul de functie/salariul de baza cuvenit(a).
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), munca suplimentara prestata in anul 2023 peste programul normal de lucru de catre personalul cu statut special care are atributii pentru desfasurarea activitatilor deosebite cu caracter operativ sau neprevazut in domeniul ordinii si sigurantei publice, in respectarea regimului frontierei de stat a Romaniei, in situatii de urgenta, in personalizarea, emiterea si evidenta generala a documentelor de identitate si a pasapoartelor simple, in emiterea si evidenta permiselor de conducere si a certificatelor de inmatriculare ale autovehiculelor rutiere, precum si de catre politistii de penitenciare, care nu se poate compensa cu timp liber corespunzator, se plateste cu o majorare de 75% din solda de functie/salariul de functie cuvenit(a), proportional cu timpul efectiv lucrat in aceste conditii. Plata majorarii se efectueaza in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in urmatoarele 60 de zile dupa prestarea muncii suplimentare.
(4) Personalului din institutiile de aparare si securitate nationala care executa serviciul de lupta permanent, desfasoara activitati deosebite cu caracter operativ sau neprevazut, precum si in situatii de urgenta i se aplica, in mod corespunzator, prevederile alin. (3). (...)
Art. III. - (1) In anul 2023 institutiile si autoritatile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, nu acorda personalului din cadrul acestora bilete de valoare, cu exceptia tichetelor de cresa, reglementate de Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificarile si completarile ulterioare. (...)
Art. XI - (1) In anul 2023 se acorda un ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii, pensionarilor din sistemul pensiilor militare de stat si beneficiarilor de drepturi prevazute de legi cu caracter special platite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale caror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000 de lei, astfel:
a) in cuantum de 1.000 de lei, daca nivelul veniturilor lunare este de pana la 1.500 lei, inclusiv;
b) in cuantum de 800 de lei, daca nivelul veniturilor lunare este intre 1.501 lei si 2.000 lei, inclusiv;
c) in cuantum de 600 de lei, daca nivelul veniturilor lunare este intre 2.001 lei si 3.000 lei, inclusiv.
(2) Ajutorul financiar prevazut la alin. (1) se plateste in doua transe, in lunile ianuarie 2023 respectiv, octombrie 2023, astfel:
a) in cuantum de 500 lei, daca nivelul veniturilor lunare este de pana la 1.500 lei, inclusiv;
b) in cuantum de 400 lei, daca nivelul veniturilor lunare este intre 1.501 lei si 2.000 lei, inclusiv;
c) in cuantum de 300 de lei, daca nivelul veniturilor lunare este intre 2.001 lei si 3.000 lei, inclusiv."