legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Cum poti cumula pensia cu salariul? Dar pensia anticipata si cea anticipata partial? Pensionarii pot lucra ca zilieri?

pensiecumul pensie cu salariupensie si salariucumul pensie anticipata si salariu
Nu avem incotro. Vrem, nu vrem... Si la pensie trebuie sa mai muncim. Avem copiii de intretinut, nepoti sau pur si simplu avem pensii atat de mici incat nu ne putem asigura un trai decent.

Legea pensiilor 2017 actualizata

Sa fie bine, ca sa nu fie rau. Pe acest model sunt foarte multi romani care efectueaza toate demersurile pentru ca dupa pensionare sa aiba un loc de munca stabil.


Ce trebuie sa stim despre cumulul pensiei cu salariul?

 Art. 118. - (1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:

a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).

(2) Sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut prevazut la art. 33 alin. (5).

DA! Un pensionar pentru limita de varsta poate fi incadrat cu contract individual de munca cu program normal de lucru de 8 ore/zi si pe durata nedeterminata.


Cine, ce trebuie sa faca daca apare situatia angajarii unui pensionar? Ce obligatii revin pensionarului? Ce obligatii revin angajatorului?

Angajatorul nu are obligativitatea anuntarii casei de pensii despre angajarea unui pensionar, conform PortalCodulMuncii.ro.

Pe de alta parte, pensionarul este obligat, conform prevederilor art. 119 din Legea 263/2010, sa comunice casei teritoriale de pensii, respectiv casei de pensii sectoriale, in evidentele careia se afla, orice schimbare in situatia proprie, de natura sa conduca la modificarea conditiilor in functie de care i-a fost stabilita sau i se plateste pensia, in termen de 15 zile de la data aparitiei acesteia.


Ce trebuie sa stim despre cumulul pensiei anticipate sau anticipate partial cu un salariu cat se poate de decent?

Citam prevederile art. 118 din Legea pensiilor:

 Art. 118. - (1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:

a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).

(2) Sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut prevazut la art. 33 alin. (5).

Art. 119. - Pensionarii sistemului public de pensii sunt obligati sa comunice casei teritoriale de pensii, respectiv casei de pensii sectoriale, in evidentele careia se afla, orice schimbare in situatia proprie, de natura sa conduca la modificarea conditiilor in functie de care i-a fost stabilita sau i se plateste pensia, in termen de 15 zile de la data aparitiei acesteia.Atentie la prevederile art. 114 alin. (1) lit. b), conform carora in sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze: ... (b) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu exceptia consilierilor locali sau judeteni.


Cine este asigurat obligatoriu in sistemul public de pensii? Ce spune art. 6 din legea pensiilor?

 Art. 6. - (1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

I._
a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;
b) functionarii publici;
c) cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;
d) persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil.

II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I;

III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;

IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
d) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;

V. cadrele militare trecute in rezerva, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare ale caror raporturi de serviciu au incetat, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, care beneficiaza de ajutoare lunare ce se asigura din bugetul de stat, in conditiile legii;

(2) Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile prezentei legi, avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat.


Conform expertilor PortalCodulMuncii.ro, persoanele autorizate sa desfasoare activitati economice pot cumula pensia anticipata cu veniturile obtinute in aceasta calitate daca realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent mai mic decat suma reprezentand de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Venitul brut pe an calendaristic obtinut in calitate de persoana fizica autorizata, egal sau mai mare cu de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat nu poate fi cumulat cu pensia anticipata.Daca esti pensionat anticipat sau anticipat partial, ai voie sa lucrezi ca zilier?

Veniturile obtinute de zilieri nu constituie venituri pentru care asigurarea in sistemul de pensii este obligatorie!

Daca beneficiezi de pensie anticipata, in baza art. 118 coroborat cu art. 114 din Legea 263/2010, incasarea acestor venituri nu va conduce la suspendarea platii pensiei.


Poate fi angajat intr-o institutie publica un pensionar cu contract individual de munca pe durata determinata?

Sa privim catre prevederile art. 83 din Codul muncii:

Art. 83. – Contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:

a) inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;
b) cresterea si/sau modificarea temporara a structurii activitatii angajatorului;
c) desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier;
d) in situatia in care este incheiat in temeiul unor dispozitii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca;
e) angajarea unei persoane care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta;
f) ocuparea unei functii eligibile in cadrul organizatiilor sindicale, patronale sau al organizatiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;
g) angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
h) in alte cazuri prevazute expres de legi speciale ori pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte sau programe.


Iata posibilitatea ca angajatorii sa poata incheia, prin exceptie de la regula, contracte individuale de munca pe perioada determinata  cu pensionarii care pot cumula pensia cu veniturile salariale, in conditiile legii, fara a distinge intre tipurile de angajatori – institutii publice sau operatori economici privati. Este o posibilitate, nu o obligatie, explica expertii PortalCodulMuncii.ro.

Pensionarul care cumuleaza legal pensia cu salariul poate fi angajat pe perioada nedeterminata.de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensiecumul pensie cu salariupensie si salariucumul pensie anticipata si salariu

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 29 Septembrie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Cum poti cumula pensia cu salariul? Dar pensia anticipata si cea anticipata partial? Pensionarii pot lucra ca zilieri? Nota: 3.8 din 5 - 145 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (7)


mariana
15-Mar-2018

Buna ziua. Spuneti-mi va rog, daca ma pensionez anticipat, pot primi dividendede la societatea unde sunt membru fondator/actionar, si indemnizatie in baza unui contract de mandat la asociatie de proprietati? Multumesc

Viorica
26-Dec-2017

Dacă sunt pensionata anticipat partial cu data de 01.02.2017 nu mai am voi sa lucrez cu contract de munca? Pana la pensie limita de vrstă mai am 3 ani.Nu este corecta legea trebuie schimbată .

florin bumbu
28-Dec-2016

de ce sa cumuleze pensie si salar ???????? sunt multi care nu pot munci din cauza pensionarilor !!!!!!!!! trebuie modificata legea cat mai repede !!! sa fie un barem cum a fost si mai inainte !!!

nita vasile
04-Apr-2016

Buna ziua. Un functionar public,care a fost ales primar, fiind suspendat din functie pana la incetarea mandatului, respectiv 15.06.2016, daca se pensioneaza in luna aprilie pentru limita de varsta, avand vechime cotizata si perioada lucrata in grupele I si II de munca, daca unitatea bugetara de unde a plecat cand a fost ales primar, il accepta sa lucreze in continuare, poate cumula pensia cu salariul ? Va multumesc.

MUCILEANU EMILIA
10-Mar-2016

BUNA ZIUA Sunt pensionata anticipat avand o vechime in munca de 39 ani si 5 luni, data la care ar fi trebuit sa ies la pensie fiind de drept fiind 11.02.2017. Avand o profesie liberala -economist- pot lucra ca cenzor cate o zi pe luna? Daca se poate va rog raspundeti-mi pe adresa de email. Va multumesc.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea alimentatiei de protectie salariatilor care presteaza activitatea in regim de telemuncaIntrebare: Pentru cresterea rezistentei organismului, angajatorul poate acorda alimentatie de protectie salariatilor care desfasoara activitate in regim de telemunca?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Incetare detasare anterior termenului stabilit initial. ConditiiIntrebare: In ce conditii angajatorul cedent ii poate inceta detasarea unui salariat care a fost detasat pe o perioada de 1 an, inainte de expirarea acesteia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]