Valabil la 24.08.2011
In cazurile de transfer de activitate dintre doua societati, precum si a salariatilor aferenti, se au in vedere mai multe reguli. Se va da astfel ca exemplu o societate care preia o parte din activitatea unei alte societati, in incercarea de a vedea care va fi procedura de gestionare a salariatilor cu CIM-uri suspendate. Vor fi acestia cuprinsi in notificarea cu privire la transfer? Cum se va proceda in cazul in care acestia au fost cuprinsi in notificare, insa noua societate nu doreste sa ii mai preia la incetarea suspendarii CIM-urilor?
Cu privire la aceasta problema, art. 173 alin. (1) din Codul muncii dispune ca salariatii beneficiaza de protectia drepturilor lor in cazul in care se produce un transfer al intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator, potrivit legii.
Conform alin. (2) al aceluiasi articol, drepturile si obligatiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de munca existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului. In acelasi sens sunt si prevederile art. 5 alin. (1) din Legea 67/2006 privind protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora potrivit carora, drepturile si obligatiile cedentului, care decurg din contractele individuale de munca si din contractul colectiv de munca aplicabil, existente la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
Vor fi transferate si drepturile si obligatiile cedentului, care decurg din contractele individuale de munca a caror executare este suspendata intrucat legea nu face distinctie dupa cum contractele sunt in curs de excutare sau sunt suspendate. Prin exceptie, drepturile si obligatiile nu se transfera in cazul in care cedentul este subiectul procedurii de reorganizare judiciara sau faliment, potrivit legii.
Transferul drepturilor care decurg din contractele individuale de munca si din contractul colectiv de munca aplicabil, existente la data transferului, are loc prin efectul legii independent de vointa cedentului sau a cesionarului.
40 Modele de Regulament Intern
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Legea 67/2006 sanctioneaza nerespectarea acestei obligatii. Astfel, la art. 13 alin. (1) se prevede ca nerespectarea de catre cedent sau cesionar a obligatiilor prevazute in prezenta lege constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei (RON) la 3.000 lei (RON). De asemenea, conform art. 15, salariatii ori reprezentantii salariatilor afectati de transfer se pot adresa instantei judecatoresti competente pentru solutionarea conflictelor individuale sau colective de munca, conform legii.
In consecinta, vor fi transferate cesionarului si drepturile si obligatiile cedentului care decurg din contractele individuale de munca inclusiv din contractele a caror executare este suspendata. Dupa incetarea suspendarii, contractele individuale de munca isi reiau cursul, salariatii avand obligatia de a presta activitate pentru noul angajator (cesionarul), iar acesta are obligatia de a le acorda toate drepturile stabilite de lege, de contractul individual de munca si de contractul coelctiv de munca.