Angajatorul isi inceteaza activitatea. Ce se intampla cu angajatii aflati in CCC?

Ana-Maria Tudor
Ana-Maria Tudor
25 August 2016
25 August 2016
Ana-Maria Tudor
Ana-Maria Tudor
incetare activitateconcediere salariata gravidaconcediere salariat in ccc
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vom analiza in materialul urmator situatia unui angajator care doreste sa isi inceteze activitatea, insa are o salariata aflata in concediul pentru cresterea copilului de pana la doi ani. Cum poate proceda in aceasta situatie, tinand cont ca este interzisa prin lege suspendarea contractelor de munca pe perioada CCC?

Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:

Analizand legislatia in vigoare apreciem ca angajatorul isi poate inceta activitatea, atat definitiv, cat si temporar, chiar daca unul dintre salariati se afla in concediu pentru cresterea copilului. Conform art. 65 alin. (1) din Codul muncii, in aceasta situatie vorbim de incetarea existentei angajatorului, care presupune o cauza de concediere pentru motive ce nu tin de persoana salariatului.

Face exceptie de la interdictia stabilita de art 60 alin. (1) lit. e) din Codul muncii de a concedia salariata aflata in CCC doar situatia in care concedierea intervine pentru motive precum reorganizarea judiciara sau falimentul angajatorului, in conditiile legii, conform alin. (2) al aceluiasi articol.

Situatia incetarii personalitatii juridice a unei societati comerciale nu este prevazuta ca exceptie de la regula potrivit careia salariatele aflate in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani nu pot fi concediate. Cu toate acestea, concedierea este fireasca dat fiind incetarea existentei angajatorului.

Asadar, salariata aflata in concediu pentru cresterea copilului poate fi concediata in baza art. 65 alin. (1) din Codul muncii, insa, numai la finalul efecuarii tuturor operatiunilor de lichidare a societatii comerciale, anterior radierii acesteia.

Atentie! In cazul in care incetarea existentei societatii comerciale este determinata de absorbtia de o alta societate comerciala (fuziune prin absorbtie) drepturile si obligatiile sale ce rezulta din contractele colective si individuale de munca se transfera cesionarului (societatea absorbanta).

Sursa: Portal Codul Muncii

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]