Va informam ca bugetul de pensii a fost completat cu 1,6 miliarde de lei de la Bugetul de stat, conform unei Hotarari de Guvern, se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS).
In comunicatul precizat se poate remarca faptul ca:
"Banii pentru plata pensiilor pentru tot anul in curs au fost alocati inca de la adoptarea bugetului pentru 2024, respectiv in decembrie 2023! La sedinta de Guvern de astazi (21 nov, n.n.) s-a aprobat o operatiune normala de completare a Bugetului de pensii cu sume de la Bugetul de stat. Astfel de operatiuni au loc in fiecare an. Guvernul a transferat suma de 1,6 miliarde de lei pentru aceasta destinatie".
Ministerul Muncii observa ca suma solicitata din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului (inclus in bugetul de stat), respectiv 1,6 miliarde de lei, se incadreaza in prevederile bugetare anuale aprobate pentru Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale prin Legea nr. 421/2023 a bugetului de stat pe anul 2024 si pentru Casa Nationala de Pensii Publice prin Legea nr. 422/2023 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2024.
"Masura este luata potrivit art. XXXIII alin. (1) din OUG nr. 107/ 2024 pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare in domeniul gestionarii creantelor bugetare si a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al Romaniei in anul 2024, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative", concluzioneaza MMSS.
Pensiile se majoreaza dupa 1 ianuarie 2025
Vestile bune sunt de partea pensionarilor, care vor beneficia de mai multi bani odata cu inceputul lui 2025, in contextul in care punctul de referinta, un nou indicator stabilit de noua lege a pensiilor - Legea nr. 360/2023 - se majoreaza incepand cu noul an.
Valoarea Punctului de Referinta (VPR) va fi majorata de la 81 de lei la 91 de lei, respectiv o crestere cu 12,1%.
"Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflatiei. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garantie ferma ca fiecare pensionar va beneficia de o crestere sustenabila a veniturilor. Mecanismul de majorare a pensiilor prevazut de lege este clar si asigura predictibilitate. Contributivitatea si stabilitatea in munca sunt rasplatite mai bine. Noua lege a adus echitate, deoarece la munca si contributii egale si pensiile vor fi egale”, a declarat ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
La data de 1 septembrie 2024, atunci cand a intrat in vigoare noua lege a pensiilor, valoarea punctului de referinta era de 81 de lei.
Incepand cu anul 2025, valoarea punctului de referinta se majoreaza anual, in luna ianuarie, cu rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuti in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicati de Institutul National de Statistica.
Mai multe despre punctul de referinta <<<
Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, detalii AICI >>>