Poprirea este reglementata prin Legea nr. 134/2010 Codul de procedura civila, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare – art. 781 si urm. care reglementeaza si retinerea veniturilor viitoare.
Astfel, art. 784 alin. (1) prevede ca din momentul comunicarii adresei de infiintare a popririi catre tertul poprit sunt indisponibilizate toate sumele si bunurile poprite. De la indisponibilizare si pana la achitarea integrala a obligatiilor prevazute in titlul executoriu, inclusiv pe perioada suspendarii urmaririi silite prin poprire, tertul poprit nu va face nicio alta plata sau alta operatiune care ar putea diminua bunurile indisponibilizate, daca legea nu prevede altfel.
Pentru a intelege mai bine situatiile aparute in acest domeniu, iti prezentam cateva studii de caz de pe PortalCodulMuncii, explicate, pas cu pas, de catre specialisti in legislatia muncii si salarizare.
Infiintare poprire. Salariatul solicita concediu fara plata
"O societate de constructii a primit de la un salariat o cerere de intrare in concediu fara plata pe o perioada de 5 luni. Intre timp la sediu societii a ajuns o adresa de infiintare poprire pentru salariat. Intrebare: Ce va face societatea in acest caz? Va instiinta executorul judecatoresc printr-o adresa asupra faptului ca salariatul nu a realizat nici un venit in ultimele 5 luni? sau exista o alta modalitate de rezolvare a situatiei?"
Raspunsul specialistilor:
Poprirea este reglementata prin Legea nr. 134/2010 Codul de procedura civila, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare – art. 781 si urm. care reglementeaza si retinerea veniturilor viitoare.
Astfel, art. 784 alin. (1) prevede ca din momentul comunicarii adresei de infiintare a popririi catre tertul poprit sunt indisponibilizate toate sumele si bunurile poprite. De la indisponibilizare si pana la achitarea integrala a obligatiilor prevazute in titlul executoriu, inclusiv pe perioada suspendarii urmaririi silite prin poprire, tertul poprit nu va face nicio alta plata sau alta operatiune care ar putea diminua bunurile indisponibilizate, daca legea nu prevede altfel.
Cand se popresc sume cu scadente succesive, indisponibilizarea se intinde nu numai asupra sumelor ajunse la scadenta, ci si asupra celor exigibile in viitor.
Angajatorul, in calitate de tert poprit, are obligatia efectuarii popririi astfel cum se dispune prin adresa de infiintare a popririi, iar daca are nelamuriri asupra sumelor care vor face obiectul popririi sa va adresa pentru lamuriri executorului judecatoresc.
Articolul 786 Continuarea popririi prevede:
(1) Poprirea ramane in fiinta si atunci cand debitorul isi schimba locul de munca sau este pensionat. In aceste cazuri, tertul poprit va trimite actele prin care s-a infiintat poprirea unitatii la care se afla noul loc de munca al debitorului sau organului de asigurari sociale competent, care, de la data primirii acestor acte, devine tert poprit.
(2) Daca debitorul paraseste unitatea fara ca aceasta sa cunoasca noul loc de munca, ea il va incunostinta pe creditor despre aceasta imprejurare. Dupa aflarea noului loc de munca al debitorului, creditorul il va aduce la cunostinta unitatii de la care debitorul a plecat, pentru a se proceda potrivit alin. (1)”.
Din aceste prevederi intelegem ca la modificarea locului de munca debitorul trebuie sa comunice creditorului aceasta situatie astfel incat creditorul sa poata lua legatura cu noul angajator. Scopul acestui demers este acela de a exista o comunicare a actelor de proprire intre angajatori succesivi, astfel incat noul angajator sa preia plata popririi de la fostul angajator.
In concluzie, recomandam sa comunicati executorului faptul ca salariatul a solicitat concediu fara plata si nu puteti pune in aplicare poprirea.
Daca angajatorul in calitate de tert poprit nu isi indeplineste obligatiile ce ii revin pentru efectuarea popririi, creditorul urmaritor, debitorul sau executorul judecatoresc, in termen de cel mult o luna de la data cand tertul poprit trebuia sa consemneze sau sa plateasca suma urmaribila, poate sesiza instanta de executare, in vederea validarii popririi (art. 789 alin. (1) din Codul de procedura civila).
Modificarile din legislatie trebuie cunoscute! Cu totii am primit propriri pe salariul unui angajat - Folositi explicatiile specialistilor pentru a scapa de orice dubiu - Popririle din Salariu – noul Ghid Practic - Obligatii, Capcanele din lege + Greseli frecvente si Evitarea lor, REDUS cu 35% fata de pretul standard, detalii AICI >>>
Conform alin. (9) din acelasi articol, tertul poprit care, cu rea-credinta, a refuzat sa isi indeplineasca obligatiile privind efectuarea popririi va putea fi amendat, prin aceeasi hotarare de validare, cu o suma cuprinsa intre 2.000 lei si 10.000 lei.
Art. 791 alin. (1) din Codul de procedura civila, stabileste ca hotararea de validare ramasa definitiva are efectul unei cesiuni de creanta si constituie titlu executoriu impotriva tertului poprit, pana la concurenta sumelor pentru care s-a facut validarea.
Totodata, conform alin. (2) din acelasi articol, dupa validarea popririi, tertul poprit va proceda, dupa caz, la consemnarea sau plata prevazuta la art. 786, in limita sumei determinate expres in hotararea de validare. In caz de nerespectare a acestor obligatii, executarea silita se va face impotriva tertului poprit, pe baza hotararii de validare, in limita sumei ce trebuia consemnata sau platita.
In situatia in care salariatul a parasit societatea dvs. si nu cunoasteti daca s-a angajat la o alta unitate, trebuie sa informati atat creditorul despre acest aspect cat si executorul care a infiintat poprirea.
Asadar, dvs., in calitate de tert poprit, veti comunica in termen de 3 zile biroului executorului judecatoresc si creditorului faptul ca respectiva persoana nu mai lucreaza si nici nu cunoasteti daca lucreaza in alta parte.
Un raspuns oferit in septembrie 2024 de la specialistii de la PortalCodulMuncii, vezi AICI >>>
CIM cu timp partial. Cuantum poprire
"Am un angajat incadrat cu jumatate de norma cu salariul 1700 lei brut. Am primit infiintarea unei popriri de la executor. Sunt obligat sa infiintez poprirea tinand cont ca are venitul lunar mai mic decat minimul pe economie (3300 lei la norma intreaga)?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 236 din Codul de procedura fiscala:
(8) Poprirea se considera infiintata din momentul primirii adresei de infiintare de catre tertul poprit. In acest sens, tertul poprit este obligat sa inregistreze atat ziua, cat si ora primirii adresei de infiintare a popririi.
(9) Dupa infiintarea popririi, tertul poprit este obligat:
a) sa plateasca, in termen de 3 zile lucratoare de la data infiintarii popririi sau de la data la care creanta devine exigibila, dupa caz, suma retinuta si cuvenita, in contul indicat de organul de executare silita.
Potrivit dispozitiilor art. 729 din Codul de procedura civila salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
Astfel, daca exista o singura poprire, veti retine din venitul net datorat salariatului 1/3 pana la incetarea contractului individual de munca si veti vira in contul indicat in adresa de poprire.
Angajatorul nu are obligatia sa plateasca alte sume decat cele astfel retinute.
Conform art. 729 alin.(3) din Codul de procedura civila, veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
Din aceasta prevedere legala se intelege ca in cazul unei persoane cu venitul net mai mic decat salariul minim net pe economie, doar partea care depaseste acest cuantum poate fi poprita. Altfel spus, doar asupra sumei ce depaseste jumatate din salariul minim net se poate institui poprirea.
Salariu minim net= 1930 lei
½ din salariu minim net = 965 lei
994 – 965 = 29 lei (suma ce poate fi urmarita)
29: 2 = 14,5 lei (retinerea maxima lunara).
Un raspuns oferit in februarie 2024 de la specialistii de la PortalCodulMuncii, vezi AICI >>>
Indemnizatie CM - poate fi supusa popririi?
"Avand in vedere limitele urmaririi veniturilor (art. 729, din Codul de procedura civila), baza de calcul pentru retineri in cazul in care angajatul are concediu medical aproape toata luna se mai compara cu cuantumul salariului minim net pe economie? Pentru exemplificare: angajatul are in luna o indemnizatie de concediu medical de 3587 lei (brut), un venit net total realizat de 3970 lei si o poprire in cuantum de 33%. Dupa calculele noastre, baza de calcul pentru retinere ar fi 1872=3970 (netul realizat in luna)-2098 (netul aferent indemnizatiei de concediului medical). Aceasta baza se mai compara netul aferent salariului minim pe economie, astfel incat retinerea sa se faca asupra a jumatate din ceea ce depaseste acest cuantum? Care este in acest caz cuantumul asupra caruia se aplica procentul de 33% pentru calculul popririi?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 729 din Codul de procedura civila:
Art. 729: Limitele urmaririi veniturilor banesti
(3) Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
Modificarile din legislatie trebuie cunoscute! Cu totii am primit propriri pe salariul unui angajat - Folositi explicatiile specialistilor pentru a scapa de orice dubiu - Popririle din Salariu – noul Ghid Practic - Obligatii, Capcanele din lege + Greseli frecvente si Evitarea lor, REDUS cu 35% fata de pretul standard, detalii AICI >>>
(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.
Astfel, textul se refera la veniturile din munca si orice alte sume ce se platesc periodic debitorului asa incat indemnizatia medicala se ia in calcul cand se compara venitul net cu cuantumul salariului minim net pe economie.
Salariul minim net pe tara este de 2.238 lei iar salariatul din situatia expusa are un venit net superior asadar nu se aplica alin. (3) de mai sus.
Daca datoria salariatului este o pensie alimentara, indemnizatia de incapacitate temporara de munca poate fi poprita doar in limita jumatate din cuantumul acesteia.
De asemenea, daca datoria salariatului este pentru sume datorate cu titlu de despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale se poate popri jumatate din cuantumul indemnizatiei de incapacitate temporara de munca.
Pentru alte datorii ale salariatului, nu se poate popri indemnizatia de incapacitate temporara de munca.
Presupunand ca datoria salariatului nu este pentru sume datorate cu titlu de despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale sau pensie alimentara cota de 1/3 se aplica la suma de 1872 lei.
Un raspuns oferit in octombrie 2024 de la specialistii de la PortalCodulMuncii, vezi AICI >>>