Transferul colectiv. Cum procedam?

Codul munciiHG 500/2011transferul colectivfuziune prin absorbtie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Analizam mai jos cazul in care se produce la 2 decembrie 2012 fuziunea prin absorbtie, iar salariatii urmeaza sa fie transferati de la S.C. nr. 1 la S.C. nr. 2. Vom stabili astfel urmatoarele:

1. In ReviSal-ul absorbantului se va inscrie numarul nou dat de acesta sau se va prelua numarul societatii absorbite?

2. Odata cu transferul salariatilor se transfera si arhiva de resurse umane? Ce obligatii au cele doua societati in ce priveste arhiva de personal?

3. Daca actul de fuziune se incheie la 1 decembrie 2012, inregistarea in ReviSal-ul celor doua societati se face fix la data de 2 decembrie 2012?

Solutia consultantului:

Desi HG 500/2011 nu cuprinde dispozitii speciale in ceea ce priveste inregistrarea si transmiterea prin ReviSal a salariatilor transferati colectiv, atat societatea cedenta, cat si societatea cesionara au obligatia completarii si transmiterii registrului cu elementele prevazute de art. 3 alin. (2) din HG 500/2011.

Astfel, transferul colectiv va trebui reflectat in registrele electronice de evidenta al salariatilor atat in cazul societatii cedente (societatea absorbita), cat si in acela al societatii cesionare (societatea absorbanta).

Societatea cedenta va inscrie operatiunea transferului colectiv precum o incetare de CIM. Astfel, va inregistra incetarea contractelor individuale de munca - din campul Temei incetare contract va selecta alt temei, iar in campul Explicatie va mentiona: transfer efectuat potrivit art. 173 din Codul muncii, republicat.

Societatea cesionara va deveni de la data a producerii efectelor fuziunii noul angajator al salariatului transferat, fapt pentru care va inregistra in registrul electronic salariatii transferati ca noi salariati ai acestuia cu toate drepturile din contractele individuale de munca cedate de societatea absorbita. Astfel, va inregistra in ReviSal salariatii transferati ca noi salariati, inscriind in campul Data incepere activitate data efectiva a transferului efectuat potrivit art. 173 din Codul muncii .
In campul Alte detalii/informatii contract cesionarul va face mentiuni privind transferul efectuat si actul juridic pe baza caruia s-a realizat transferul colectiv al salariatilor.

Intrucat, asa cum am aratat, nu exista reglementari legale speciale pentru inregistrarea in registrul general de evidenta a salariatilor a transferului colectiv recomandam ca inregistrarea sa se efectueze in termenele de inregistrare prevazute de HG 500/2011 pentru inregistrarea unui nou salariat (cu cel putin o zi inainte de inceperea activitatii) si pentru incetarea CIM (data incetarii) raportat la data producerii efectelor fuziunii.

Nu este reglementat legal nici transferul dosarului de personal. In lipsa unei astfel de reglementari consideram ca o solutie este ca cedentul sa predea cesionarului copii ale dosarului de personal certificate conform cu originalul.

Recomandam ca cesionarul la inregistrarea contractelor in ReviSal sa aloce contractelor individuale de munca alte numere de inregistrare, spre exemplu 1 bis. La data incheierii contractului se inregistreaza data la care contractul a fost incheiat intre cedent si salariat iar la data incepere activitate se va mentiona data transferului (data producerii efectelor). Procedand astfel, se evita dublarea numerelor cu cele pe care cesionarul le-a alocat contractelor individuale de munca deja inregistrate.


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciiHG 500/2011transferul colectivfuziune prin absorbtie

Data aparitiei: 23 Noiembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Transferul colectiv. Cum procedam? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]