Potrivit art. 11 din OUG 111/2010, dreptul la concediul pentru cresterea copilului se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii s-au nascut dupa data de 1 martie 2012, sau au fost adoptati, luati in plasament, incredintati in vederea adoptiei, sau s-a stabilit tutela incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.
"Celalalt parinte care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.
Astfel, celalalt parinte (tatal in situatia expusa) are dreptul la concediul pentru cresterea copilului (CCC) de cel putin o luna in decursul unui an sau in decursul a doi ani, legea neprevazand ca aceasta luna este ultima, numai daca indeplineste conditiile.", precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Pentru angajator, perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale, se inscriu in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) conform art. 3 alin. (2) lit. h) din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal), cu modificarile si completerile ulterioare.
Asadar, decizia de suspendare a CIM pentru concediu crestere copil va fi inregistrata in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) dupa inregistrarea cererii pentru concediu crestere copil, depusa de salariat.
In situatia in care salariatul solicita concediu pentru cresterea copilului in ultima luna inainte de implinirea copilului a varstei de un an, doi ani respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap situatia este foarte simpla.
In cadrul cererii depuse, salariatul va preciza perioada concediului pana la implinirea copilului a varstei, in speta, de 2 ani. Astfel angajatorul va inregistra in registrul general de evidenta a salariatilor suspendarea contractului potrivit solicitarii salariatului.
Atentie mare la faptul ca incetarea suspendarii CIM se opereaza in Revisal in ziua implinirii copilului a varstei de doi ani urmand ca salariatul sa revina la locul de munca a doua zi dupa implinirea copilului a varstei de doi ani (art. 25 din OUG 111/2010).
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro