Obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat. Cum se poate modifica CIM

Isabela Alexe
Isabela Alexe
21 Decembrie 2016
21 Decembrie 2016
Isabela Alexe
Isabela Alexe
modificare cimmunca salariatmodificare contract individual de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Mentionam ca potrivit art. 119 din Codul muncii angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori exista o solicitare in acest sens.


"La punctul nostru secundar de lucru avem 2 angajati cu CIM nedeterminat, 8 ore zi, dar avem nevoie ca ei sa lucreze doar 14 -16 zile din 20-21 cat ar trebui, iar noi ii platim ca si cum ar lucra 20-21 zile. Intrebarea este: Unde ar trebui sa apara aceste modificari?", intrebari din PortalCodulMuncii.ro


In lipsa altor prevederi legale privitoare la evidenta orelor prestate de catre fiecare salariat, angajatorul stabileste modalitatile prin care tine evidenta orelor de munca.

In functie de specificul activitatii angajatorul va stabili modalitatile de intocmire a pontajului, condica cu semnatura, foaie colectiva de prezenta, stabilirea persoanelor responsabile cu intocmirea, verificarea, indosarierea, etc.
Asadar, daca salariatii lucreaza numai 14 – 16 zile nu ii puteti ponta 20 – 21 zile.

Timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, adica se afla concret la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile impuse prin contractul de munca. Regula generala de repartizare a timpului de munca este reglementata de art. 113 alin. (1) Codul muncii.

Repartizarea normala a timpului de munca saptamanal, se face in mod egal, 8 h/zi, 40 h/saptamana (art. 113 alin. (1) din Codul muncii).

Asadar, repartizarea inegala a timpului de munca, poate functiona doar daca a fost expres prevazuta si in contractul individual de munca (art. 116 alin (2) Codul muncii).

IMPORTANT: salariatii care au programul redus sub 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana nu pot presta ore suplimentare si nici nu pot lucra dupa o repartizare inegala a timpului de munca.

In concluzie, modificarea contractului individual de munca se face numai prin act aditional si cu respectarea prevederile legale mentionate mai sus.


Sursa: PortalCodulMuncii



NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]