"La punctul nostru secundar de lucru avem 2 angajati cu CIM nedeterminat, 8 ore zi, dar avem nevoie ca ei sa lucreze doar 14 -16 zile din 20-21 cat ar trebui, iar noi ii platim ca si cum ar lucra 20-21 zile. Intrebarea este: Unde ar trebui sa apara aceste modificari?", intrebari din PortalCodulMuncii.ro
In lipsa altor prevederi legale privitoare la evidenta orelor prestate de catre fiecare salariat, angajatorul stabileste modalitatile prin care tine evidenta orelor de munca.
In functie de specificul activitatii angajatorul va stabili modalitatile de intocmire a pontajului, condica cu semnatura, foaie colectiva de prezenta, stabilirea persoanelor responsabile cu intocmirea, verificarea, indosarierea, etc.
Asadar, daca salariatii lucreaza numai 14 – 16 zile nu ii puteti ponta 20 – 21 zile.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Legis Plus Legislatia Muncii
Timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, adica se afla concret la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile impuse prin contractul de munca. Regula generala de repartizare a timpului de munca este reglementata de art. 113 alin. (1) Codul muncii.
Repartizarea normala a timpului de munca saptamanal, se face in mod egal, 8 h/zi, 40 h/saptamana (art. 113 alin. (1) din Codul muncii).
Asadar, repartizarea inegala a timpului de munca, poate functiona doar daca a fost expres prevazuta si in contractul individual de munca (art. 116 alin (2) Codul muncii).
IMPORTANT: salariatii care au programul redus sub 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana nu pot presta ore suplimentare si nici nu pot lucra dupa o repartizare inegala a timpului de munca.
In concluzie, modificarea contractului individual de munca se face numai prin act aditional si cu respectarea prevederile legale mentionate mai sus.
Sursa: PortalCodulMuncii