Avem de-a face in randurile urmatoare cu una dintre cele mai interesante cazuri din domeniul dreptului muncii. Discutam despre o firma care doreste sa isi modifice denumirea firmei si sa redeschida o alta firma pe care doreste sa transfere toti salariatii.
Tinem cont de faptul ca firma are o angajata care e in concediu de crestere si ingrijire copil cu contractul suspendat. Cum se poate proceda in cazul ei, se poate sa faca cerere de incetare suspendare si apoi incetare contract de munca iar dupa reangajare si suspendare CIM pe a doua firma?
Conform specialistilor PortalCodulMuncii.ro, vom tine cont de faptul ca fuziunea societatilor comerciale se realizeaza fie prin absorbirea unei societati de catre o alta societate, fie prin contopirea a doua sau mai multe societati comerciale. In cazul fuziunii prin absorbtie societatea care absoarbe dobandeste atat drepturile, cat si obligatiile celei absorbite, in timp ce in cazul fuziunii prin contopire se constituie o noua societate comerciala, iar obligatiile vechilor societati se transfera celei noi infiintate.
In speta intelegem ca se produce o fuziune prin absorbtie, societatea absorbita incetand prin urmare sa existe.
Asa cum prevede Legea 67 din 2006 privind protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora, prevederile prezentei legi reglementeaza conditiile in care se realizeaza protectia drepturilor de care beneficiaza salariatii, prevazute in contractele individuale de munca si in contractul colectiv de munca aplicabil, in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora catre un alt angajator, ca rezultat al unei cesiuni sau fuziuni, potrivit legii.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Legis Plus Legislatia Muncii
Nu uitam faptul ca angajatii beneficiaza de protectia drepturilor lor in cazul in care se produce un transfer al intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator, potrivit legii.
Mai mult, tinem cont de faptul ca in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora potrivit carora, drepturile si obligatiile cedentului, care decurg din contractele individuale de munca si din contractul colectiv de munca aplicabil, existente la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
Se vor transfera si drepturile si obligatiile cedentului, care decurg din contractele individuale de munca a caror executare este suspendata intrucat legea nu face distinctie dupa cum contractele sunt in curs de excutare sau sunt suspendate. Prin exceptie, drepturile si obligatiile nu se transfera in cazul in care cedentul este subiectul procedurii de reorganizare judiciara sau faliment, potrivit legii.
Transferul drepturilor care decurg din contractele individuale de munca si din contractul colectiv de munca aplicabil, existente la data transferului, are loc prin efectul legii independent de vointa cedentului sau a cesionarului.
Mare atentie la faptul ca nerespectarea de catre cedent sau cesionar a obligatiilor prevazute in prezenta lege constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.
Nu neglijam faptul ca salariatii ori reprezentantii salariatilor afectati de transfer se pot adresa instantei judecatoresti competente pentru solutionarea conflictelor individuale sau colective de munca, conform legii.
Asadar, se vor transfera cesionarului si drepturile si obligatiile cedentului care decurg din contractele individuale de munca inclusiv din contractele a caror executare este suspendata.
Dupa incetarea suspendarii, contractele individuale de munca isi reiau cursul, salariatii avand obligatia de a presta activitate pentru noul angajator (cesionarul) iar acesta are obligatia de a le acorda toate drepturile stabilite de lege, de contractul individual de munca si de contractul colectiv de munca.
Analiza realizata de specialistii PortalCodulMuncii.ro