Salariata care renunta la CCC. Drepturi salariale

CIMCCCconcediu crestere copildrepturi salarialenorma de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare: Pornind de la art. 17 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national, prevederi ce au fost preluate si in contractele colective la nivel de ramura/intreprindere etc., ce se intampla concret cu drepturile salariale in cele doua situatii prevazute de alin. (1) si (2).
Art. 17. - (1) Salariatii care renunta la concediul legal pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fara sa le fie afectate salariul de baza si vechimea in munca. La cererea lor se poate acorda program decalat, cu alte ore de incepere a programului de lucru, daca activitatea unitatii permite.
(2) Femeile care au in ingrijire copii de pana la 6 ani pot lucra cu 12 norma, daca nu beneficiaza de cresa sau camin, fara a le fi afectate drepturile ce decurg din calitatea de salariat. Timpul in care au fost incadrate in aceste conditii se considera, la calculul vechimii in munca, timp lucrat cu o norma intreaga.
Se intelege ca:
- in situatia 1 - se lucreaza 6 ore, dar salariul ramane pentru 8 ore.
- in situatia 2 - se lucreaza 4 ore, iar salariul se reduce corespunzator (50%).

Raspuns: Regula este aceea ce salariatul primeste salariul pentru munca prestata. Situatiile de exceptie cand, desi nu presteaza munca, este platit, trebuie prevazute in mod expres.

Astfel, art. 17 alin. (1) prevede ca salariatul beneficiaza de o reducere de 2 ore pe zi fara sa ii fie afectate salariul de baza si vechimea in munca. Asadar, in cazul unei durate a timpului de lucru stabilita in CIM de 8 ore zi, 5 zile pe saptamana, salariatul va lucra in temeiul acestei prevederi contractuale 6 ore, insa are dreptul la salariul corespunzator normei intregi de munca, respectiv salariul pentru 8 ore de lucru pe zi, 5 zile pe saptamana.

Conform art. 17 alin. (2), salariata poate lucra cu jumatate de norma, fara a-i fi afectate drepturile ce decurg din calitatea de salariat.

Dar, dreptul de a primi salariul integral pentru munca prestata corespunzatoare unei jumatati de norma nu este un atare drept care sa decurga din calitatea de salariat.

Pentru ca salariata sa fi putut beneficia de reducerea normei de munca fara afectarea salariului ar fi trebuit sa se prevada in mod expres o astfel de posibilitate.

In lipsa unei astfel de dispozitii exprese, salariata are dreptul in temeiul art. 17 alin. (2) de a opta pentru a lucra cu jumatate de norma, insa intr-o atare situatie angajatorul nu are obligatia de a-i plati salariul corespunzator normei intregi astfel cum se prevede in mod expres acest lucru pentru situatia vizata de alin. (1).

Evident ca o norma de munca redusa la jumatate in mod firesc ar trebui sa fie remunerata corespunzator acestei norme, insa reducerea normei de lucru in baza optiunii salariatei nu va atrage in mod automat reducerea salariului proportional cu durata muncii.

Aplicarea in practica a acestei dispozitii contractuale in raport de dispozitiile Codului muncii astfel cum au suferit modificari prin Legea 40/2011 apreciem ca se poate realiza prin incheierea unui act aditional la CIM de modificare a duratei timpului de lucru in temeiul regulii instituite prin art. 17 alin. (5) din Codul muncii, republicat, care stabileste ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

Astfel optiunea de reducere a normei de munca la jumatate se va realiza prin incheierea unui act aditional la CIM prin care se va modifica durata muncii, situatie in care trebuie avut in vedere ca modificarea prin act aditional a duratei timpului de lucru prevazut in contractul individual de munca al salariatei vizeaza o masura definitiva de modificare, asa incat pentru revenirea la norma intreaga de munca va fi nevoie de acordul angajatorului pentru modificarea CIM cu timp partial la CIM cu norma intreaga prin incheierea unui act aditional in acest sens.

Asadar, salariata cu o durata de 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, va avea optiunea reducerii normei de munca la 4 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, insa numai incheind cu angajatorul un act aditional la CIM in acest sens. In ceea ce priveste salariul, reducerea normei de munca nu conduce automat la reducerea salariului, asa incat prin acelasi act aditional partile vor putea modifica si elementul salariu din CIM daca se inteleg in acest sens. Dar partile nu sunt obligate sa reduca in mod automat si salariul, asa incat, daca nu convin in privinta reducerii acestuia corespunzator normei partiale de munca, salariata a carei durata a timpului de lucru s-a redus va primi salariul corespunzator unei norme intregi.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
CIMCCCconcediu crestere copildrepturi salarialenorma de munca

Data aparitiei: 28 Februarie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariata care renunta la CCC. Drepturi salariale Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]