Concedierea salariatilor prin desfiintarea locurilor de munca cu norma partiala - PROCEDURA

Isabela Alexe
Isabela Alexe
05 Septembrie 2024
05 Septembrie 2024
Isabela Alexe
Isabela Alexe
concediere salariatidesfiintare locuri de muncalocuri de munca norma partiala
Concedierea salariatilor prin desfiintarea locurilor de munca cu norma partiala - PROCEDURA
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Intr-un proces de concediere individuala, se pot desfiinta posturile cu timp partial/fractiune de norma (4 ore) fara ca acest lucru sa nu fie privit ca o situatie de discriminare?"

Raspunsul specialistilor: 

In Legea nr. 53/2003 - Codul muncii republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la art. 5 sunt prevazute criterile care se iau in considerare pentru analiza unui caz de discriminare.  

”(2) Orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, discriminare prin asociere, hartuire sau fapta de victimizare, bazata pe criteriul de rasa, cetatenie, etnie, culoare, limba, religie, origine sociala, trasaturi genetice, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare cu HIV, optiune politica, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, apartenenta la o categorie defavorizata, este interzisa.”

Cele mai sensibile 92 de probleme care apar in cazul unei concedieri! Orice manager HR trebuie sa le cunoasca si sa stie cum sa le rezolve - Atentie, o simpla eroare de procedura anuleaza masura concedierii! Protejati-va folosind informatiile din lucrarea Concedierea perfect legala, detalii AICI >>>

Astfel opbservam ca aceste criterii sunt legate de: rasa, cetatenie, etnie, culoare, limba, religie, origine sociala, trasaturi genetice, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare cu HIV, optiune politica, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, apartenenta la o categorie defavorizata.

Intre aceste criterii nu se regaseste si cel referitor la norma agreata ce se regaseste in contractual individual de munca.
Astfel, in opinia noastra, norma partiala de munca nu este, in sine, un aspect care sa fie analizat de unul singur din punct de vedere al discriminarii ci doar eventual in legatura sau impreuna cu unul dintre criteriile expres prevazute de lege.

Insa tot Codul muncii, prevede la art. 106 urmatoarele:

”(1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.”

Astfel, faptul ca norma de munca nu este mentionata in lege ca un criteriu de discriminare, nu inseamna ca, in cazul in care un salariat cu norma partiala ar contesta in instanta de judecata concedierea prin desfiintarea postului, nu ar putea anula concedierea ca fiind nelegala, acesta depinzand de modul in care aceasta a fost facuta, incepand cu desfiintarea posturilor si pana la realizarea concedierii propriu-zise.

Referitor la desfiintarea posturilor, la art. 65 din Codul muncii se prevad urmatoarele: concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia. Deci, practic, acest tip de concediere este legata de desfiintarea unui loc de munca ce nu mai este necesar angajatorului.

Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa. Prin urmare, in opinia noastra, in procesul de reorganizare a societatii prin desfiintarea de posturi trebuie sa existe argumente si dovezi prin care sa se justifice existenta unor cauze reale si serioase care au condus la desfiintarea posturilor cu norma partiala.
Avand in vedere aceste aspecte apreciem ca intreg procesul ar trebui sa se desfasoare cu consultarea juristului sau avocatului societatii pentru a va asigura de respectarea tuturor pasilor legali prevazuti de Codul muncii.

Un raspuns oferit in septembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.



 

 
 
Vizionati webinarul GRATUIT
“Noua lege a pensiilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]