Certificat medical pentru concediu de maternitate, fara stagiu de cotizare. In ce mod va proceda angajatorul?

concediu maternitate fara stagiu de cotizareconcediu maternitate declaratia 112certificat medical concediu maternitate
Certificat medical pentru concediu de maternitate, fara stagiu de cotizare. In ce mod va proceda angajatorul?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"O societate de constructii angajeaza o salariata insarcinata, cu timp partial, fara functie de baza, care mai lucreaza si in alte 3 locuri de munca (la unul dintre acestea avand funtie de baza) care ulterior aduce concediu medical pentru sarcina si lauzie. La aceasta firma nu intruneste stagiu de cotizare pentru concediu medical, firma nu poate solicita recuperarea sumelor de la FNUASS. Intrebarea este daca aceasta firma este obligata sa inregistreze concediile medicale de sarcina si lauzie ale salariatei in cauza? Si daca in perioada concediilor medicale solicita incetarea prin demisie de la aceasta firma, daca exista vreun risc la stabilirea indemnizatiei (se iau in considerare si veniturile din perioada de angajare la aceasta societate)?"
 
Raspunsul specialistilor:
 
Firma are obligatia sa inregistreze certificatul medical in maniera pe care o vom expune in cele ce urmeaza. In situatia in care salariata nu are stagiu de cotizare, certificatul medical nu se inregistreaza in formularul 112. In acest formular, salariata se inregistreaza cu ore suspendate fara a inregistra certificatul.
 
Conform art. 2 alin. (4) din Norma din 2017 de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, persoanele si institutia prevazute la art. 6 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt obligate sa depuna la casele de asigurari de sanatate in a caror raza administrativ-teritoriala isi au sediul social, respectiv domiciliul exemplarul  2 al certificatelor de concediu medical insotit de un centralizator al carui model este prevazut in anexa nr. 1, in conditiile in care se solicita restituirea sumelor reprezentand indemnizatii platite angajatilor proprii care au beneficiat de certificate de concediu medical. Exemplarul 2 al certificatelor de concediu medical se depune la casele de asigurari de sanatate si in situatia in care indemnizatiile aferente se suporta integral de catre angajator, conform art. 12 pct. A din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si in situatia in care asiguratul nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a beneficia de indemnizatii.
 
Prin urmare, daca salariata nu indeplineste conditia stagiului de cotizare, angajatorul depune la casa de sanatate exemplarul 2 al certificatului medical.
 
In statul de salarii, salariata se inregistreaza cu venituri 0, iar in pontaj cu absente motivate. Pe certificatul medical la rubrica Observatii se va mentiona refuzul la plata pentru lipsa stagiului de cotizare.
 
In ceea ce priveste indemnizatia pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani,  conform art. 2 alin. (2) din  OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, cuantumul indemnizatiei lunare prevazute la alin. (1) este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Cuantumul minim al indemnizatiei lunare nu poate fi mai mic decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depasi valoarea de 8.500 lei.
 
Textul nu precizeaza ca in situatia incetarii contractului individual de munca nu se mai iau in considerare veniturile realizate in ultimele 12 luni realizate la angajatorul respectiv.
 
Prin urmare, chiar daca contractul individual de munca inceteaza prin demisie, veniturile din salarii realizate in baza contractului incetat se iau in considerare la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului daca au fost realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii acestuia.
 
 
Un raspuns valabil la data de 2 ianuarie 2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 
 

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu maternitate fara stagiu de cotizareconcediu maternitate declaratia 112certificat medical concediu maternitate

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 14 Ianuarie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Certificat medical pentru concediu de maternitate, fara stagiu de cotizare. In ce mod va proceda angajatorul? Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Incetare CIM. Necesitatea efectuarii unei inregistrari anterioareIntrebare: Unui salariat, i-a incetat CIM la 07.01.2022. Conform prevederilor CCM aplicabil la nivel de societate, avea un spor in suma fixa care se modifica de la 03.01.2022 (ca urmare a prevederilor HG 1071 / 2021). Daca i s-a operat deja in Revisal incetarea CIM, cum se poate corecta situatia astfel incat ca ii apara si sporul modificat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri din alte surse din strainatate. Declaratie. TaxeIntrebare: O persoana fizica, in baza unui contract de colaborare cu o societate din Anglia, presteaza din Romania o activitate, respectiv coordonare offline a evenimentelor sportive a social marketplaces, servicii electronice. Este ca un angajat al firmei din Anglia, dar nu cu contract de munca, si nu este PFA. Ce declaratii trebuie sa depuna aceasta PF in Romania si ce contributii sociale va plati pentru remuneratia primita lunar?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ"
DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]