Certificat medical pentru concediu de maternitate, fara stagiu de cotizare. In ce mod va proceda angajatorul?

concediu maternitate fara stagiu de cotizareconcediu maternitate declaratia 112certificat medical concediu maternitate
Certificat medical pentru concediu de maternitate, fara stagiu de cotizare. In ce mod va proceda angajatorul?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"O societate de constructii angajeaza o salariata insarcinata, cu timp partial, fara functie de baza, care mai lucreaza si in alte 3 locuri de munca (la unul dintre acestea avand funtie de baza) care ulterior aduce concediu medical pentru sarcina si lauzie. La aceasta firma nu intruneste stagiu de cotizare pentru concediu medical, firma nu poate solicita recuperarea sumelor de la FNUASS. Intrebarea este daca aceasta firma este obligata sa inregistreze concediile medicale de sarcina si lauzie ale salariatei in cauza? Si daca in perioada concediilor medicale solicita incetarea prin demisie de la aceasta firma, daca exista vreun risc la stabilirea indemnizatiei (se iau in considerare si veniturile din perioada de angajare la aceasta societate)?"
 
Raspunsul specialistilor:
 
Firma are obligatia sa inregistreze certificatul medical in maniera pe care o vom expune in cele ce urmeaza. In situatia in care salariata nu are stagiu de cotizare, certificatul medical nu se inregistreaza in formularul 112. In acest formular, salariata se inregistreaza cu ore suspendate fara a inregistra certificatul.
 
Conform art. 2 alin. (4) din Norma din 2017 de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, persoanele si institutia prevazute la art. 6 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt obligate sa depuna la casele de asigurari de sanatate in a caror raza administrativ-teritoriala isi au sediul social, respectiv domiciliul exemplarul  2 al certificatelor de concediu medical insotit de un centralizator al carui model este prevazut in anexa nr. 1, in conditiile in care se solicita restituirea sumelor reprezentand indemnizatii platite angajatilor proprii care au beneficiat de certificate de concediu medical. Exemplarul 2 al certificatelor de concediu medical se depune la casele de asigurari de sanatate si in situatia in care indemnizatiile aferente se suporta integral de catre angajator, conform art. 12 pct. A din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si in situatia in care asiguratul nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a beneficia de indemnizatii.
 
Prin urmare, daca salariata nu indeplineste conditia stagiului de cotizare, angajatorul depune la casa de sanatate exemplarul 2 al certificatului medical.
 
In statul de salarii, salariata se inregistreaza cu venituri 0, iar in pontaj cu absente motivate. Pe certificatul medical la rubrica Observatii se va mentiona refuzul la plata pentru lipsa stagiului de cotizare.
 
In ceea ce priveste indemnizatia pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani,  conform art. 2 alin. (2) din  OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, cuantumul indemnizatiei lunare prevazute la alin. (1) este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Cuantumul minim al indemnizatiei lunare nu poate fi mai mic decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depasi valoarea de 8.500 lei.
 
Textul nu precizeaza ca in situatia incetarii contractului individual de munca nu se mai iau in considerare veniturile realizate in ultimele 12 luni realizate la angajatorul respectiv.
 
Prin urmare, chiar daca contractul individual de munca inceteaza prin demisie, veniturile din salarii realizate in baza contractului incetat se iau in considerare la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului daca au fost realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii acestuia.
 
 
Un raspuns valabil la data de 2 ianuarie 2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu maternitate fara stagiu de cotizareconcediu maternitate declaratia 112certificat medical concediu maternitate

Data aparitiei: 14 Ianuarie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Certificat medical pentru concediu de maternitate, fara stagiu de cotizare. In ce mod va proceda angajatorul? Nota: 4.17 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]