Externalizarea unor servicii si desfiintarea postului - ce se intampla cu salariata aflata in CCC?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
05 Iulie 2024
05 Iulie 2024
Isabela Alexe
Isabela Alexe
desfiintare postsalariata aflata in ccc
Externalizarea unor servicii si desfiintarea postului - ce se intampla cu salariata aflata in CCC?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
"Sunt Specialist Resurse Umane la firma X department Hr.Departamentul Hr mai are o functie de Manager Hr, ocupata de o colega care in momentul de fata este in concediu crestere copil. S-a dat dispozitia de a se desfiinta postul de manager resurse umane sau de a se desfiinta departamentul HR In acest caz, pe ce motiv se desfiinteaza postul de Manager Resurse Umane, ce conditii trebuiesc indeplinite pentru a face acest lucru, trebuie oferit un alt post similar doamnei Manager Hr cand va reveni? Cu postul de Specialistul Resurse Umane ce se va intampla?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Apreciem ca desfiintarea departamentului HR este determinata de interese economice- financiare in vederea reducerii cheltuielilor. Angajatorul va putea concedia individual persoanele care fac parte din departamentul externalizat cu exceptia salariatei care se afla in concediu crestere copil, si nu va putea desfiinta departamentul deoarece una dintre salariatele departamentului are contractul de munca suspendat, iar salariata care se afla in concediu crestere copil poate reveni oricand in activitate, cu respectarea art. 25 din OUG 111/2010.
 
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aflati raspunsul dorit AICI >>>
 
Astfel, in acest moment, pentru reducerea cheltuielilor poate fi desfiintat numai postul de specialist resurse umane nu si cel de Manager HR.
 
Salariata care are contractul suspendat pentru concediu crestere copil este protejata impotriva concedierii.
 
Conform art. 10 alin. (8) din Legea 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, la incetarea concediului de maternitate, a concediului pentru cresterea copiilor in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati sau a concediului paternal, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca ori la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente, si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.
 
Prin urmare, salariata are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau i se poate oferi un loc de munca echivalent avand conditii de munca echivalente.
 
La incetarea suspendarii, contractul individual de munca se reactiveaza astfel incat salariata isi va relua activitatea in aceleasi conditii inclusiv cu privire la responsabilitatile avute.
 
Salariata care revine din concediu crestere copil este protejata impotriva concedierii pana la implinirea copilului a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani in caul copilului cu handicap.
 
In concluzie, la incetarea concediului pentru cresterea copiilor in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca ori la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente, si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei (art. 10 din Legea 202/2002).
 
Un raspuns oferit in iunie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]